Rabite kofein? TO je boljše od jutranje kave

piti zeleni čaj (foto: Profimedia) Profimedia
21. 11. 2022

Kofein je čudovita kemična spojina in mnogi ga obožujejo. Dejansko, v povprečju vsak od nas doma popije 3 kilograme kave vsako leto. Uradno smo zasvojeni! Kot ljubitelji kave zlahka razumemo, zakaj toliko ljudi ljubi kavo in je odvisnih od nje. Toda kava ima precej slabih stranskih učinkov na naše zdravje. Za vse tiste, ki iščete alternativo kofeina v kavi smo iskali rešitev. In jo tudi našli. Vas zanima, kaj to je? Berite dalje. 

Nekaj za daljšo budnost

Visoka vsebnost kofeina v kavi škodi zdravju. Začne se z eksplozijo energije in kaj kmalu postanemo spet utrujeni. Ste potem, ko ste popili skodelico kave že bili kdaj živčni?  Nič čudnega.

Kofein, ki ga vsebuje kava namreč povzroča naboj adrenalina, visoko raven glukoze in inzulina, kar posledično povzroča živčnost. Za razliko od kave, nas zeleni čaj počasi zbudi.

25 mg kofeina v skodelici zelenega čaja se veže s fitonutrienti tega čaja (zlasti z L-teaninom) na način, ki upočasni absorpcijo kofeina v telesu. 

Tu je še en razlog, zakaj je zeleni čaj koristen za vaše zdravje. Izkazalo se je, da je zeleni čaj nekakšen antikortizol. Pomaga stabilizirati raven sladkorja v krvi in ​​zmanjša obremenitev nadledvičnih žlez.

Natančneje, L-teanin v zelenem čaju naj bi zmanjšal raven kortizola z ustvarjanjem alfa valov v možganih, ki povzročijo stanje mirne in spokojne budnosti.

Vas motijo rumeno obarvani zobje, kot posledica pitja kave? Tu je rešitev. 

Namesto kave ali črnega čaja raje spijte skodelico matche ali zelenega čaja. Zeleni čaj zavira bakterije, ki povzročajo zobne obloge, zaradi česar je močan zaveznik vsakodnevne ustne higiene.

Izjemno visoka vsebnost katehina (zlasti EGCG) v zelenem čaju namreč deluje kot nekakšno protimikrobno sredstvo. Ti katehini imajo antibakterijske učinke in v bistvu delujejo kot mikroskopski »čistilci« zobnih oblog, ki lahko pomagajo preprečiti nastanek kariesa in parodontalno bolezen. Skodelica zelenega čaja po obroku upočasni rast klic, ki skrbijo za zdravje v naših ustih. 

Skrivnost lepe in zdrave kože je razkrita.

Zeleni čaj se pogosto pojavlja kot sestavina v izdelkih za nego kože. Toda pozor: zeleni čaj najbolj koristi vaši koži, če jo pijete. Medtem ko lahko večje količine kofeina v kavi povzročijo fizični stres, ki ima za posledico akne, lahko nizka vsebnost kofeina in koristne sestavine zelenega čaja dejansko naredijo čudeže za vašo kožo.

Ena od nedavnih študij, je pri ženskah, ki so  bile stare med 40 do 65 let in so pile zeleni čaj, pokazala, da imajo za 25 % manj težav s pordelostjo kože kot odziv na prekomerno sončenje. Koža je bila tudi bolj elastična in bolj gladka.  

TO pijte za več antioksidantov

Da, prav ste uganili. Zeleni čaj vsebuje ogromno antioksidantov, katehinov, flavonoidov in polifenolov. Pa veste, kaj to pravzaprav pomeni? Zaradi katehinov in polifenolov kot izjemno močnih antioksidantov boste lažje shujšali.

Ne le to. Zeleni čaj ugodno vpliva na naše zdravje. Tako bo vaš krvni tlak bo bistveno bolj urvanan in s  tem, ko pijete matcho boste preprečili marsikatero bolezen. Prednost flavonoidov so številni protivnetni učinki in pomoč pri zaščiti vašega zdravja, vključno s preprečevanjem bolezni srca in ožilja ter drugih bolezni, kot so diabetes, rak in demenca.

Kaj je dobro vedeti, preden se odločite za spremembo

Čeprav se je težko odpovedati jutranji kavi in kofeinu, priporočamo, da že danes začnete s pitjem zelenega čaja. Za najbolj optimalen učinek pitja zelenega čaja in največ koristi za vaše zdravje, priporočamo pitje treh do štirih skodelic na dan.

Če se vam to zdi preveč, naj vas potolažimo. Tudi že samo ena do dve skodelici zelenega čaja lahko precej izboljšata vaše zdravje. 

Vendar pozor: zaradi stranskih učinkov prekomernega pitja zelenega čaja, pitje zelenega čaja odsvetujemo bolnikom z ledvično odpovedjo, boleznijo jeter, srčnimi boleznimi in drugimi srčno - žilnimi boleznimi ter nosečnicam in doječim materam brez zdravniškega nadzora. Pitje zelenega čaja v teh primerih lahko ogrozi vaše zdravje. Možni so slabši učinki na zdravje tudi v nekaterih drugih primerih, zato se o rednem pitju zelenega čaja posvetujte z osebnim zdravnikom.  

Še zadnji nasvet: vedno preverite, od kod prihaja zeleni čaj, ki ga pijete in kakšne kakovosti je. Namreč, zagotovo ne želite s čajem piti težkih kovin, kot so fluroid, svinec in aluminij. 

Viri:

https://breakawaymatcha.com/blogs/journal/5-reasons-to-drink-matcha-instead-of-coffee