3 vrste maščob, ki si jih lahko privoščite vsak dan

3 vrste maščob, ki si jih lahko privoščite vsak dan (foto: profimedia) profimedia
29. 5. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Niso vse maščobe slabe! Preverite katere tri lahko vsak dan uporabite, da obogatite svoj jedilnik (brez slabe vesti). 

Veliko ljudi se ob želji po izgubi teže odloči za dieto brez maščob, vendar so maščobe nujen del naše prehrane, saj telo lažje absorbira nekatere hranilne snovi. Spodaj naštete maščobe so slastne in zdrave, čeprav vsebujejo predcej kalorij, bodo v zmernih količinah ohranjale vaše telo v odlični formi ter mu pomagale pri absorbciji hranil, ki jih telo nujno potrebuje.

Olivno olje

Oljčno olje vsebuje nenasičene maščobne kisline, katere pripomorejo k znižanju tveganja za bolezni srca, saj znižujejo slab holesterol. Te iste maščobe lahko pomagajo tudi pri nadzoru inzulina in ravni krvnega sladkorja, zato je oljčno olje odlična izbira za diabetike.

Preberite še: Po čem prepoznamo dobro oljčno olje

Avokado

Ta tropski masleni sadež je lahko okusen dodatek za sendvič, solato, tortilijo, lahko pa ga uporabite tudi za pripravo različnih omak. Nenasičene maščobe, ki jih najdemo v avokadu, bodo pomagale bolj učinkovito absorbirati antioksidante, kot sta likopen in beta karoten.

Preberite še: Pozitivne lastnosti avokada

Kokosovo olje

Maščobe, ki jih najdemo v kokosovem olju so edinstvene in drugačne od večine drugih maščob. Imajo namreč številne lastnosti, ki ne le dobro nahranijo, temveč zelo koristijo našemu zdravju. Kokosovo olje je bogato z lavrično kislino, ki se v telesu spremeni v monolavrin in krepi imunski sistem (monolavrin je prav s tem namenom tudi v mleku doječih mater) ter pomaga v boju proti virusom, bakterijam in glivicam. Vsebuje tudi kapronsko kislino, ki ima prav tako antimikrobno delovanje, ter pomaga uravnavati metabolizem.

Preberite še:7 odličnih načinov za uporabo kokosovega olja

Značke: maščobe olje