7 zajtrkov, ki jih priporočajo nutricionisti

11. 11. 2015 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
7 zajtrkov, ki jih priporočajo nutricionisti (foto: profimedia, revija Lisa)
profimedia, revija Lisa

Seveda vam ne bomo ponavljali kot v mlinu, da je zajtrk najpomembnejši obrok v dnevu. A da se ne boste preveč ponavljali ali celo vsak dan delali istih napak, smo malo pogledali, kaj za zajtrk jedo nutricionisti. Naj vas kar takoj predramimo – naša strokovnjakinja za prehrano Mojca Cepuš si pozimi rada že zjutraj privošči zelenjavno juho z rižem. In mimogrede – zagotovo praktično vsi jedo za zajtrk več kot vi.

1. Skleda z grškim jogurtom

Avtor knjige 6 Pillars of Nutrition (6 stebrov prehrane), dr. Michael Roussell, se zjutraj najraje zakoplje v grški jogurt z malo beljakovinskega praška z okusom vanilje, zrni granatnega jabolka in orehi.

Strokovnjak pravi, da ima grški jogurt dvakrat več proteinov in pol manj ogljikovih hidratov kot navadni jogurt, prašek mu doda nekaj beljakovin in seveda okus, granatno jabolko pa je polno dobrih kislin in antioksidantov. Orehi vsebujejo najbolj raznolike maščobe od vseh oreškov, tudi visok nivo kislin omega 3. Michaelu se zdi odličen tudi grški jogurt s figami, oreški, dateljni in bananami, ki ga založi z energijo za kar nekaj ur.

2. Bela kava s posnetim mlekom

Zanimivo izbiro ima Madelyn Fernstrom, nutricionistka in strokovnjakinja za hujšanje v medicinskem centru na univerzi v Pittsburghu, ki si zjutraj privošči le veliko belo kavo s posnetim mlekom.

Fernstromova pravi, da ima taka kava enako beljakovin kot dve jajci in toliko kalcija, da zadovolji potrebe za ves dan. Poleti pije ledene kave, pozimi tople. Vsak dan nato poje še en kos sadja, najraje pomarančo, jabolko, hruško ali banano.

3. Sir in polnozrnati kruh – pita

Posebno pozornost pa zajtrku posveča Sari Greaves, nutricionistka iz New Jerseyja, ki vstane za dober obrok tudi do dve uri prej. Privošči s sveže pečeno polnozrnato pito – kruh z jajci in kozjim sirom, doda še paradižnik in paprike. Sari pravi, da je telo po osmih urah spanja tako prazno, da ga moramo napolniti z nemastnimi beljakovinami in dobrimi ogljikovimi hidrati.

4. Beljakovinske palačinke

V ZDA zelo znani strokovnjak za zdravje Joy Bauer prisega na velike proteinske palačinke, ki jih najraje napolni z mangom in borovnicami, zraven pa obvezno popije skodelico črne kave.

5. Zelenjavna juha z rižem

Mojca Cepuš, slovenska svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje, certificirana nutricionistka, pravi, da zagotovo nikoli zjutraj ne je sladkega, saj si s tem pokvari ves dan. ''Če jem sladek zajtrk, si potem želim še sladko kosilo in večerjo. Samo še o sladkem razmišljam ves dan.'' Obvezno pa zajtrkuje, velikokrat jajca ali popečen polnozrnati kruh s paradižnikom in olivnim oljem. ''Pozimi pa mi zelo paše zelenjavna juha z rižem.''

6. Vegetarijanska omleta

Ena najbolj znanih nutricionistk Oz Garcia si rada pripravi jajčno omleto, polnjeno s čebulo, špinačo, brokolijem in feto, poudari pa rada še, da je to zajtrk zmagovalcev. Zraven si postreže s pestjo jagod ali borovnic in vodo. Omleta je, pravi Garcia, polna beljakovin, ki bodo vaš krvni sladkor obdržali na pravem nivoju.

7. Angleški mafin

Cristina Rivera, športna nutricionistka, prav tako za zdrav jutranji obrok vstaja dve uri prej. Pravi, da bi morali biti obroki pred treningi bogati z ogljikovimi hidrati, saj le tako mišice dobijo dovolj energije. Sama prisega na brezglutenski angleški mafin, ki ga seveda peče sama, obvezno pa jih popestri z organskim arašidovim maslom (nič več kot eno žlico). Vedno poje še kos sadja.

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?