Ali res lahko preprečimo raka? Kako moramo živeti?

Ali res lahko preprečimo raka? Kako moramo živeti? (foto: PROFIMEDIA) PROFIMEDIA
26. 10. 2021 Promocijsko sporočilo

Z novimi odkritji in metodami zdravljenja se uspešnost zdravljenja raka močno izboljšuje, če je seveda odkrit dovolj zgodaj; kaj pa lahko storite, da celo preprečite njegov razvoj?

Med napotki za preprečevanje so pomembni predvsem zdrav način življenja in redni preventivni pregledi.

Zdrav način življenja

Z ustreznim načinom življenja lahko zmanjšamo tveganje za nastanek raka, za zmanjšanje tveganja nam strokovnjaki svetujejo, da med drugim upoštevamo:

1 Zdravo prehranjevanje in vzdrževanje normalne telesne teže

Današnja spoznanja o prehrani nakazujejo, da se zdrava prehrana začne, ko z določeno hrano svojemu organizmu omogočimo optimalno delovanje. Ko torej jemo tisto, kar naše telo potrebuje, kar pokrije naše potrebe po energiji in posameznih hranilih. Uredimo si redno in pestro prehrano, ki nam bo zagotovila vso mešanico potrebnih hranil glede na splošna prehranska priporočila. Na jedilnik redno umeščajmo barvito sadje in zelenjavo, polnozrnata žita ter zdrave vire beljakovin, kot so ribe in fižol.

Prekomerna telesna teža je dejavnik tveganja za vrsto bolezni. Številne raziskave so pokazale povezavo med debelostjo in nekaterimi kroničnimi boleznimi, nekaterimi vrstami raka, boleznimi srca in žilja, sladkorno boleznijo in osteoporozo.

2 V vsakdanje življenje vključimo telesno dejavnost

Naše telo potrebuje gibanje. Tako kot si umijete zobe, morate poskrbeti tudi za fizično aktivnost. Prvi korak je že, da ne sedite dalj časa na mestu. Vmes vstanite in se vsaj malo sprehodite.

Telesna dejavnost naj bo uravnotežena, varna in učinkovita. Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije potrebujemo za ohranjanje zdravja vsaj 150 minut zmerno intenzivne telesne dejavnosti na teden ali 75 minut visoko intenzivne telesne dejavnosti na teden oziroma ustrezno kombinacijo obeh.

3 Izogibajmo se uživanju alkoholnih pijač in ne kadimo.

Za preprečevanje raka je najbolje, da alkoholnih pijač sploh ne pijemo. Sicer pa je pomembno, da poznamo mejo manj tveganega pitja - moški lahko popijejo največ dve enoti alkoholnih pijač dnevno, ženske pa samo eno.

Ne kadimo in ne uporabljamo tobačnih izdelkov v kakršnikoli obliki. Kajenje cigaret veča ogroženost za številne rakave bolezn in je daleč najbolj preprečljiv vzrok raka.

Odziv na vabilo v presejalne programe  

Če razvoja raka vendarle ne preprečimo, pa je zelo pomembno oziroma odločilno, kako zgodaj je odkrit. Če ga odkrijemo zgodaj, je dobro ozdravljiv, zdravljenje je manj obsežno, kakovost življenja pa boljša. Zato nikar ne odlašajte, ukrepajte preventivno tako, da se odzovete na vabilo.

Ena od najboljših metod za zgodnje odkrivanje predrakavih in rakavih sprememb so presejalni programi. To so programi, s katerimi v na videz zdravi populaciji ciljano iščemo ljudi, ki imajo raka ali spremembe, ki bi se brez posredovanja sčasoma zagotovo spremenile v raka. V Sloveniji imamo tri presejalne programe za zgodnje odkrivanje raka, in sicer ZORO, DORO in Program Svit.

Program Svit je namenjen preprečevanju in zgodnjemu odkrivanju raka na debelem črevesu in danki. Vključuje moške in ženske v starosti od 50 do 74 let, vsaki dve leti.

Rak na debelem črevesu in danki se v telesu razvija več let, preden se pojavijo prvi simptomi. Mnogokrat je takrat, ko simptome opazimo in pomislimo, da z našim zdravjem morda nekaj ni v redu, že pozno, zato je pomembno, da ukrepamo prej. Prav tako morebitne spremembe na steni črevesa ne krvavijo nujno pri vsakem odvajanju. Lahko se zgodi, da ravno v času, ko smo delali test, spremembe niso krvavele, torej krvavitve nismo mogli zaznati, kljub temu pa je možno, da se je v našem telesu bolezen že začela razvijati.

Če se v program odzovemo redno vsaki dve leti, pa morebitno bolezen še pravočasno zaznamo in jo uspešno zdravimo. Program Svit je namenjen zdravim ljudem, da svoje zdravje tudi ohranijo.

Z udeležbo v Programu Svit naredimo veliko za svoje zdravje in kakovost življenja. V Programu Svit se 65 % odkritih rakov odkrije tako zgodaj, da onkološkega zdravljenja pacienti ne potrebujejo. Kar pa se odkrije bolezni v napredovali ali razsejani obliki, pa se jih napoti na nadaljnjo obravnavo v skladu s predpisanimi kliničnimi smernicami. Zato vse, ki prejmete vabilo v program, močno spodbujajo, da se nanj tudi odzovete.

V Program Svit se je treba odzvati redno, vsaki dve leti oz. vsakič, ko prejmete vabilo.

Več informacij o programu Svit je dostopnih na www.program-svit.si.