Bazilika - aromatičnost, ki pomirja

6. 9. 2013 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Bazilika - aromatičnost, ki pomirja (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Kraljevska začimba - Bazilika spada v družino ustnatic ter je začimbna, močno aromatična enoletna rastlina.

Poznajo jo že od nekdaj, izvirala pa naj bi iz tropskih predelov Afrike. Zraste od 20 do 40 centimetrov visoko ter ima malo sladkast in svež okus. Vse od antičnih časov pa globoko v srednji vek so ji pripisovali različne čarobne učinke, od zdravilnih do škodljivih.

Bazilika pomirja, vzbuja tek in pospešuje prebavo. Uporablja se v vseh svetovnih kuhinjah, zlasti pa je cenjena v grški, italijanski in francoski kuhinji. Po hinduističnem nauku je bazilika posvečena bogu Višnu in simbolizira njegovo soprogo Lakšmi.

Bazilikino olje

  • 1 šopek svežih bazilikinih listov
  • 1 olupljen česen, prerezan na pol
  • 55 ml olivnega olja
  • sol in poper

Sveže liste bazilike operemo ter jih posušimo. Vse preostale sestavine damo v mešalnik, razen olivnega olja. Mešanici dodamo olivno olje in jo v zaprtem kozarcu 30 dni hranimo na hladnem.

Potem olje precedimo v drugo temno steklenico in jo pustimo stati v temnem prostoru 15 dni. Steklenico hranimo na suhem, olje pa uporabljamo za pripravo mesa in rib na žaru, solat, pripravo omak iz paradižnika ... Po poletju vam bo dišalo še vso zimo.

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"