Holesterol je maščobi podobna snov, ki v nižji meri igra pomembno vlogo za delovanje nekaterih hormonov, vitaminov in žolčnih kislin v telesu.
Če je normalna vrednost holesterola presežena, telesu škoduje, saj visok holesterol povečuje tveganje za nekatera zdravstvena stanja med katerimi so bolezni srca in ožilja ter možgansko kap.
Obstajata dve vrsti holesterola in sicer LDL holesterol in dober HDL holesterol. LDL holesterol za telo predstavlja nevarnost, ker se lahko prične kopičiti na stenah žil, medtem, ko je HDL holesterol koristen, saj iz žil odstranjuje slab holesterol.
Ne spreglejte:
- Ste vedeli? TO je krvna skupina, ki jo imajo najdlje živeči ljudje
- Kdaj ste kupili česen? Če ga imate doma toliko časa, ga nemudoma zavrzite!
- To je znak visokega holesterola, ki ga mnogi spregledajo
Povečana vrednost holesterola med Slovenci predstavlja pogosto težavo
Med Slovenci je po nekaterih ocenah okrog 70 odstotkov tistih, ki imajo med 25. in 64. letom povečano vrednost slabega holesterola. Na povišano vrednost holesterola imajo med drugim sicer vpliv genetika, starost, kajenje, debelost, sedeč način življenja ter nekatere kronične bolezni kot je sladkorna bolezen tipa 2 in pretirano uživanje hrane, polne transmaščob in nasičenih maščob.
Pri vzdrževanju holesterola v mejah normale igra pomembno vlogo zdrav življenjski slog, vzdrževanje zdrave telesne teže, redno gibanje in zmanjšanje absorbiranja alkohola.
Pomemben dejavnik uravnotežene ravni holesterola predstavlja prehrana
Ne gre zanemariti, da na normalno vrednost holesterola lahko vpliva tudi prehrana. Predvsem živila, ki so bogata z vsebnostjo vlaknin. Med njimi so fižol, avokado in ovseni kosmiči.
Za zniževanje holesterola so primerni tudi neslani oreščki, še zlasti, mandlji, arašidi in orehi ter zdrava olja kot je oljčno olje. Velja pa omeniti tudi rdečo čebulo, ki se je še posebej izkazala glede koristi, ki jih ima zoper povišano vrednost holesterola.
Čebula ima močan učinek pri zmanjševanju slabega holesterola
Čebula vsebuje pomembna hranila, med katerimi so kalij, kalcij, magnezij in fosfor. Prav tako je med vsebnostmi čebule tudi flavonoid, znan kot kvercetin, kateremu so korist v zvezi s holesterolom potrdili tudi v raziskavi. Znanstveniki so namreč ugotovili, da kvercetin zniža raven holesterola in izboljša delovanje dobrega HDL holesterola.
Čebulo za koristi zoper povišan holesterol, zaužijete kot surovo ali kuhano, prav tako jo lahko dodate k solatam in raznim drugim kuhanim jedem.
Podobne koristi nudi tudi čebulni sok, ki je prav tako bogat s kvercetinom in znatno znižuje raven slabega holesterola LDL. Če ne marate čebule, lahko uporabite tudi prehranska dopolnila na osnovi čebule, ki prav tako obetajo koristi, toda zanje so potrebne še dodatne raziskave.
Vir: healthdigest.com