Črevesje vam bo hvaležno: za bolj zdravo prebavo si ob vsakem obroku zapomnite eno preprosto stvar

24. 5. 2025
Črevesje vam bo hvaležno: za bolj zdravo prebavo si ob vsakem obroku zapomnite eno preprosto stvar (foto: Profimedia)
Profimedia

Kako podpreti zdravje prebave? Pri obroku naredite to preprosto stvar.

Obstaja nešteto razlogov, zakaj si želimo zdrava prebavila. Močan mikrobiom — trilijoni koristnih bakterij in snovi, ki jih proizvajajo v spodnjem delu našega prebavnega sistema — lahko telesu pomaga v boju proti škodljivim organizmom, izboljša pa tudi duševno zdravje.

Kako pa to dosežemo?

"Najprej svetujem, da ljudje v svojo prehrano vključijo raznolika rastlinska živila in si prizadevajo, da bi v enem tednu pojedli vsaj 30 različnih vrst vlaknin," je za portal HuffPost povedala dr. Megan Rossi, registrirana dietetičarka in ustanoviteljica The Gut Health Clinic v Londonu, ki je znana kot "kraljica zdravja črevesja".

Rossi poudarja, da bi morali viri vlaknin prihajati iz t. i. "super šestke": polnovredna žita, oreščki in semena, zelenjava, sadje, stročnice ter zelišča in začimbe.

"Če želimo raznoliko skupnost bakterij v črevesju, ki imajo vsaka svoje ‘supermoči’, jih moramo hraniti z raznoliko hrano — v nasprotnem primeru odmrejo," razlaga.

Naše osončje ima novega člana. Je planet, a ne Planet 9

Najbolj preprosta navada za boljše črevesje? Več žvečite

Ne glede na to, kaj jeste, strokovnjakinja pravi, da obstaja ena preprosta navada, ki lahko pomembno izboljša zdravje vašega črevesja: več žvečite.

"Vse se začne z dobro prebavo. Hrano ne razgrajujemo le mehansko z zobmi, temveč tudi kemično – z encimi v slini," razloži. Raziskave kažejo, da z bolj temeljitim žvečenjem iz hrane izvabimo več hranil, kar neposredno koristi našim prebavilom.

"V eni izmed študij so primerjali ljudi, ki so mandlje prežvečili 10-krat, s tistimi, ki so jih 40-krat. Rezultat? Tisti, ki so jih bolj temeljito prežvečili, so iz njih absorbirali precej več hranil," pojasnjuje Rossi. "Če jih žvečite le desetkrat, veliko hranil preprosto izločite — in izgubite njihov potencialni učinek na zdravje."

Sliši se preprosto in mnogi ljudje se težko osredotočijo na to, da bi hrano prežvečili večkrat. "Obstajajo celo aplikacije za žvečenje, ampak večini mojih strank priporočam nekaj bolj preprostega: Osredotočite se na prvi dve žlici vsakega obroka. Vsakega grižljaja vam ne bo uspelo prežvečiti 30-krat, a če se potrudite na začetku, si ustvarite navado — in sčasoma bolj žvečite vse obroke."

Doda še, da lahko že tri dodatna žvečenja pri vsakem obroku dolgoročno bistveno prispevajo k zdravju črevesja.

"Naslednjič preprosto štejte, kolikokrat žvečite — in nato dodajte še tri," svetuje.

"Vsak obrok torej začnite s tem, da prvima dvema grižljajema dodate še po tri žvečenja. Če vsakih nekaj tednov dodate še kakšnega, boste čez pol leta že pri zelo dobrem številu," pravi Rossi.

Vir: buzzfeed.com

Če imate na dvorišču figo, izkoristite njene liste: lahko vam pomagajo pri lajšanju težav, ki pestijo mnoge Slovence