Imate sindrom razdražljivega črevesja? TAKO ga prepoznate!

Imate sindrom razdražljivega črevesja? TAKO ga prepoznate! (foto: Profimedia) Profimedia
28. 11. 2022

Sindrom razdražljivega črevesja je vse bolj pogosta kronična bolezen, ki je lahko zelo neprijetna. Preverite, kako jo prepoznati!

Sindrom razdražljivega črevesja (tudi IBS) je ime za skupino simptomov, ki prizadenejo prebavni sistem. Simptomi se navadno pojavljajo skupaj, vzroki zanje pa niso točno znani.

Stroka ocenjuje, da lahko do pojava morda pride zaradi oslabljenega imunskega sistema, preobčutljivosti debelega črevesa, okužb, določenih zdravil, stresa ali neustreznega življenjskega sloga.

Najpogosteje se pojavi pri ženskah, starejših od 35 let. Pojav sam po sebi ni nevaren, lahko pa je precej neprijeten.

Kako prepoznati sindrom razdražljivega črevesja?

Pojav se lahko kaže na različne načine, najbolj značilni pa so naslednji simptomi:

  • Bolečine v trebuhu;
  • Želodčni krči;
  • Napenjanje in plini;
  • Driska;
  • Zaprtje;
  • Spremenjen videz blata;
  • Zelo pogosto ali zelo redko odvajanje blata.

Simptomi se lahko pojavljajo občasno, lahko pa so prisotni vsak dan. Lahko se zgodi celo, da v istem dnevu pride tako do zaprtja, kakor tudi do driske.

V kolikor ob običajnih simptomih opazite še hujšanje, kri v blatu ali hude bolečine, je obvezen pregled pri strokovnjaku.

Stanje je včasih mogoče diagnosticirati samo na podlagi simptomov, včasih pa so potrebni dodatni testi; najpogostejše preiskave so analiza blata, krvne preiskave, v nekaterih primerih pa je potrebna tudi kolonoskopija.

Kako se pojav zdravi?

Zaenkrat zdravilo za omenjeni sindrom ne obstaja, ponavadi pa se uporabljajo različna zdravila, ki lajšajo simptome. Slednja na podlagi individualnih težav predpiše zdravnik.

Velikokrat pa je dovolj že, da spremenite svoje navade, pazite na prehrano ali upoštevate dieto, ki jo svetuje zdravnik.

Priporočljivo je tudi, da se sami opazujete in ugotovite, katera živila vam povzročajo največ težav. Za začetek je najboljše, da si zapisujete, kaj ste v dnevu zaužili in s kakšnimi težavami ste se srečevali. Tako boste lažje odkrili, katerim živilom se je najbolje izogibati.

Pomaga lahko tudi uživanje probiotikov, zmanjšanje stresa ter izogibanje kofeinu, cvrti hrani in pretirano začinjeni hrani.

Da bi se stanje izboljšalo, je ključno, da sindrom razdražljivega črevesja prepoznate in poiščete način, kako si pomagati. Pri tem si pomagajte tudi z nasveti strokovnjakov.

Vir: danas.rs