Ingverjev sirup je odlična alternativa medu. Priprava pa čisto preprosta.
Zdravilni ingver
Ingver je ena najstarejših začimb v svetu kuhinje. Znan je postal tudi zaradi svojih zdravilnih lastnosti. Ingver krepi kosti, pospešuje prebavo, lajša menstrualne bolečine, je dober proti slabosti, pomaga pri vnetem grlu, gripi, spodbuja krvni obtok in deluje kot afrodiziak.
V zahodni kuhinji se ingver uporablja predvsem v sladicah in pijačah. Zelo znano je na primer ingverjevo pivo. Medtem ko v azijskih tradicionalnih jedeh zelo pogosto uporabljajo ingver v prahu. Odličen je za pripravo čaja, najdemo pa ga tudi v kozmetiki.
Za pripravo hrane se uporablja korenika oz. podzemeljsko steblo in ne korenina oz. gomolj, kot misli veliko ljudi. V azijski kuhinji včasih uporabljajo tudi ingverjeve liste.
Ingver spada tudi med eno najstarejših zdravil, predvsem na Kitajskem, v Indiji in na Bližnjem vzhodu, kjer ga uporabljajo proti vnetjem in prebavnim težavam že več kot 2000 let. Tudi angleška kraljica Elizabeta I. je bila velika ljubiteljica ingverja in prav ona je v 16. stoletju izumila ingverjeve piškote v obliki dečka, ki jih danes obožuje na milijone otrok po vsem svetu.
Zdravilne lastnosti:
- Revma - Ingver je znan po tem, da revmatikom lajša tegobe. Na univerzi v Miamiju je bila opravljena študija, v kateri je sodelovalo več sto bolnikov s simptomi osteoartroze. Bolniki so v času raziskave prenehali jemati protibolečinska in protivnetna zdravila ter namesto teh jemali ingverjeve kapsule. Po šestih tednih jih je 63 % občutilo izboljšanje in manj bolečin.
- Prebava - Že v antiki so ingver uporabljali za lajšanje prebavnih težav in dokazano je bilo, da ingver res pomaga pri napenjanju in krčih.
- Spolna moč - Njegov prijetno pekoči okus požene plamen življenja in deluje kot afrodiziak. Poleg tega ima vonj ingverja, mešanica eteričnih olj in smol, svoj edinstven čar.
- Menstrualni krči - Prostaglandini so hormoni, ki imajo pomembno funkcijo pri preprečevanju nastajanja krvnih strdkov, blažijo vnetja in bolečine, izboljšajo delovanje živčevja in imunskega sistema, ter izboljšujejo učinek inzulina. Če je koncentracija prostaglandnov povečana, to povzroča krče ali bolečine med menstruacijo. Ingver je lahko odlično blažilo in uspešno pomirja trebušne krče.
- Slabost - Študije so pokazale, da ingver pomaga pri slabosti med nosečnostjo, slabosti zaradi kemoterapij ali slabosti med vožnjo. Poleg tega se zelo hitro absorbira, zaradi česar je učinek hitrejši in brez stranskih učinkov, kot jih imajo sicer mnoga zdravila.
- Gripa - Že leta se ingver, zaradi svojih antiseptičnih lastnosti, predpisuje kot zdravilo proti gripi.
Druge koristi, ki pa jih še raziskujejo, so še: zdravljenje bolezni srca, artritisa, migrene, depresije in stresa, povezanega z anksioznostjo.
Ingver ima lahko včasih neželen učinke pri bolnikih z žolčnimi kamni, saj rastlina spodbuja sproščanje žolča iz žolčnika.
V vsakem primeru pa svetujemo posvet z zdravnikom.
Ingverjev sirup
Ingverjev sirup je odlična alternativa medu. Pripravimo ga lahko sami, uporabljamo pa na različne načine.
Če nekaj sirupa zmešamo z radensko, dobimo odličen osvežilni napitek. Namesto meda ga lahko dodamo čaju, odlično se poda tudi k palačinkam in sladicam. Uporabimo ga lahko pri pripravi karameliziranega sadja in zelenjave ter pri peki piščanca.
Zvečer dodamo nekaj kapljic v toplo vodo in v spanec bomo tonili pomirjeni.
Priprava ingverjevega sirupa je zelo preprosta
Za pripravo ingverjevega sirupa uporabljamo toplo in hladno metodo. Pri topli pripravi je edina 'težava' ta, da s kuhanjem (ingver preprosto zavremo in ohladimo) ingver izgubi aromo in tisti, za ingver značilnen pikanten, rezek okus. Zato je priporočljiva uporaba obeh metod skupaj.
Najprej uporabimo toplo metodo in ingver pustimo nekaj časa vreti. Nato sirup ohladimo in ohlajenemu dodamo sveže narezan ingver. Pomešamo in pustimo namakati toliko časa, da dobimo željen okus.
Priporočljiva je priprava v manjših količinah.
Za pripravo potrebujemo:
- 1 skodelico sladkorja (katerega boste izbrali, je vaša odločitev)
- 1 skodelico vode
- 1/2 skodelice svežega in tanko narezanega ingverja
- 1 limono
Iz vrhnje, rumene plasti limonine lupine izrežemo 2 trakova, iz limone stisnemo sok.
V lonec zlijemo vodo, dodamo ingver in trakove lupinice ter kuhamo do vretja. Ko zavre, temperaturo zmanjšamo in pustimo naj tekočina počasi vre še 10-15 minut.
Dodamo sladkor in med stalnim mešanjem kuhamo še približno 15 minut oz. toliko časa, da dobimo sirup. Pustimo, da se sirup ohladi.
Ohlajenemu dodamo čajno žličko sveže stisnjenega limoninega soka in sveže narezan ali nariban ingver, ki ga namakamo toliko časa, da dobimo željen okus. Sirup nato precedimo in shranimo v steklenem kozarcu.
Priporočamo tudi Ingverjevi mafini s pomarančo in korenjem.
Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del