Kakšna naj bo nega kože pozimi?

Kakšna naj bo nega kože pozimi? (foto: Shutterstock) Shutterstock
27. 1. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Hladni dnevi predstavljajo pravi izziv za ohranjanje lepe in negovane kože. Moramo med zimskimi, hladnejšimi dnevi drugače negovati svojo kožo kot poleti? 

Zunaj so temperature nizke, veter hladen in zrak mrzel, v naših domovih pa centralno ogrevanje ter premalo gibanja na svežem zraku. Vse to se odraža na naši polti, ki postane bleda in utrujena, vsaka nepravilnost na koži pa postane veliko bolj vidna.

S prihodom hladnejših dni, nizkih temperatur in hladnega vetra se pojavi tudi slabša prekrvavljenost celic, s čimer se zmanjša tudi proizvodnja sebuma, ki ščiti kožo pred agresivnimi zunanjimi vplivi. Koža se zato pospešeno izsušuje, površinske celice pa odmirajo, kar se kaže s povečanim luščenjem kože.

Kakšna naj bo nega kože pozimi?

Naša koža pozimi potrebuje zaščito pred mrazom, zato moramo posegati po močnejših kremah z obogateno formulo, ki vsebujejo višji delež maščobnih komponent, ki so ključne za nastanek zaščitnega sloja na kožni povrhnjici. Poleti uporabljamo lahkotnejše, vlažilne kreme, ki koži vrnejo vlago. Ne glede na letni čas pa potrebujemo kremo z zaščitnim faktorjem, saj nas tudi pozimi lahko opeče sonce.

V zimskem času naša koža lahko postane suha in groba na dotik, ves čas imamo občutek zategovanja. Zato potrebujemo nego, ki bo našo kožo zaščitila in navlažila ter preprečila njeno izsuševanje.

Za zimsko nego telesa se še posebej priporoča uporaba negovalnega olja za telo, saj zadrži vlago v naši koži in jo naredi vidno bolj napeto, sijočo in mehkejšo. Olje prav tako nahrani predele telesa, ki so največkrat izsušeni – dlani, komolci, kolena in stopala.

Imate težave z zelo suho kožo?

Vse več posameznikov se sooča s suho ali zelo suho kožo in atopijskim dermatitisom.

Atopijski dermatitis je kronična vnetna kožna bolezen, za katero so značilni suha koža, draženje in vnetne lezije. Je benigna bolezen, ki ni nalezljiva, se pa ponavlja. Benigno, nenalezljivo, a ponavljajoče se stanje se odraža v obliki izbruhov, ki lahko povzročajo intenzivno srbenje in motnje spanca, s čimer vplivajo na kakovost življenja celotne družine.

Atopijski dermatitis je prav tako pogosto povezan z družinsko zgodovino bolezni. Pogosto se pojavi v zgodnjem otroštvu, še pred nastopom odraslosti pa se začnejo simptomi postopoma zmanjševati ali pa celo izginejo. Vzroki so genetski in imunološki. Suha in razdražena koža ne opravlja več barierne funkcije in posledično postane prepustna za bakterije ter preostale molekule, ki povzročajo alergične kožne reakcije.