Najpogostejši vzroki za vrtoglavico in kako si lahko pomagate

Najpogostejši vzroki za vrtoglavico in kako si lahko pomagate (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
11. 3. 2016

Pri motnjah ravnotežja se človek počuti zelo čudno. Vrtoglavica je večinoma nenevarna, obstajajo pa tudi veliko večje težave z vrtoglavico, ki jih navajamo v nadaljevanju.

Vsi smo jo že kdaj doživeli: med vožnjo z vrtiljakom ali pa med hitro vožnjo po ovinkasti cesti na zadnjem sedežu avtomobila. Zakaj? No, oboje zmoti možgane: oči mu najavljajo gibanje, vendar se naše telo sploh ne premika. Naši možgani se na to odzovejo z vrtoglavico in tako pokažejo, da nekaj med njimi in senzorji gibanja v koži in sklepih, v očeh in ravnotežnostnih organih v ušesu ni v redu. Po vožnji z vrtiljakom in potovalni slabosti je ta težava nenevarna in hitro mine. Obstajajo pa veliko večje težave z vrtoglavico, ki jih navajamo v nadaljevanju.

Navajamo najpogostejše vzroke in kako si lahko pomagate.

Položajna vrtoglavica

Pojavi se ob hitrem gibu, ko denimo zjutraj hitro vstanemo iz postelje in se zasukamo. Večinoma traja le kakšno minuto, se pa vedno ponovi v podobnih položajih.

Tipično zanjo: občutek, kot da bi hodili po vati. Primer za otorinolaringologa!

Nered v ušesu

Vzrok se skriva v notranjem ušesu, in sicer v našem ravnotežnostnem organu. V njem so v gelu podobni masi uskladiščeni drobni apnenčasti kristali. Če se sprostijo, zaidejo v kanalčke v ušesu, ki služijo za ugotavljanje položaja in uravnavanje. Med sunkovitim giban­jem se zvrtinčijo, razdražijo čutne dlačice ter poskrbijo za kaos v glavi in vrtoglavico.

Nejasno pa je, zakaj se kristali premaknejo. Za dejavnike tveganja veljajo starost, migrena in vnetja.

Otorinolaringolog bo s testom ugotovil, v katerem ušesu so se sprostili kristali. Izvede se t. i. Epleyjev manever – pacient leži v različnih položajih, v različne smeri pa se suka tudi glava. Moteči delčki se tako uskladiščijo v manj občutljive dele ušesa. Pomembno: pri težavah z vratnimi vretenci ali pri zelo močni vrtoglavici ta postopek ni primeren.

Nihajna vrtoglavica

Tla se premikajo in smo nemirni. Počutimo se omotični, skoraj nismo sposobni stati ali teči. Najprej traja le nekaj sekund, nato pa tudi dlje. Ta tip vrtoglavice se največkrat pojavi v dvigalu ali pa na višini.

Duševno neravnovesje

Pogosto gre za organsko bolezen, ki je bila uspešno pozdravljena. Ostane pa potlačen strah, da bi spet zboleli ali bili bolni. Zdravnik večinoma ne najde nobenih telesnih povzročiteljev. To okrepi strah pred naslednjimi napadi in sproži nove vrtoglavice – pravi peklenski krog.

Okrepite svojo notranjost

Če vrtoglavico povzroča psiha, boste potrebovali nekoga, ki vam bo prisluhnil. Lahko je psihoterapevt ali pa specialist na otorinolaringološkem oddelku.

Za odlične so se izkazale tudi tehnike sproščanja.

Akutna vrtoglavica

Ko se nenadoma okoli nas vse zavrti, je lahko krivih kar nekaj vzrokov.

Limfni zastoj

Če je vrtenje dokaj močno in se mu pridruži še šumenje v ušesih in motnje sluha, gre zelo verjetno za Menierov sindrom. V notranjem ušesu pride do zastoja tekočine in oblog, ki možganom podajajo napačne informacije. Treba je obiskati otorinolaringologa.

Nizek krvni tlak

Če se vam zamegli pred očmi, ko ste preobremenjeni ali pa nenadoma vstanete, bo dovolj, če popijete kozarec vode, si na tilnik položite nekaj hladnega in upočas­nite gibe.

Pomoč vidu

Pogosto se zgodi, da vrtoglavice povzročajo tudi nova očala, ker se morajo oko in možgani privaditi nanje.

Potovalna bolezen

Vrtoglavica in slabost se pojavita takrat, ko možgani dobijo informacijo o gibanju naravnost (avto), kot sopotnik pa gledamo vstran. Pomaga žvečenje ingverja, pogled, zazrt v smer vožnje, osredotočenje na neko točko na obzorju. Voznikom se zato nikoli ne vrti.