Nasveti za dolge teke trenutno najbolj vroče maratonke na svetu – Shalane Flanagan

Nasveti za dolge teke trenutno najbolj vroče maratonke na svetu –  Shalane Flanagan (foto: Profimedia) Profimedia
26. 11. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Shalane Flanagan je trenutno najbolj oboževana ameriška športnica, saj je prva Američanka, ki je osvojila maraton v New Yorku. 

V neverjetnem zaključku je ugnala tekačici iz Kenije in Etiopije ter v solzah pritekla v cilj. Trikratna olimpijka, ki šteje že 36 pomladi, ima tako kar nekaj koristnih nasvetov tudi za vse rekreativne tekače na dolge proge.

Moč in potrpežljivost

"Pri dolgih tekih, kjer je potrebna vzdržljivost, s tem mislim na vse teke nad 5 kilometrov, je zelo pomembno, da smo potrpežljivi in ne obupamo. Tudi najboljši atleti imamo slabe in dobre dni. Sama resnično mislim, da so celo bolj pomembni slabi dnevi, da takrat ne obupamo in vztrajamo, pa čeprav bi se raje počili na kavč in pozabili na ta dan. Vsi imajo padce in poškodbe, praktično ni tekača na dolge proge, ki se ne bi spopadal z bolečinami. Zelo pomembno je, kako se znamo soočiti s slabimi stvarmi in da kljub vsemu ne obupamo in sledimo svojim ciljem.

Predanost je ključ

Vsi smo drugačni, tako da nekateri radi tečejo sami, drugi v skupini. Nekateri tečejo pred službo, nekateri po njej. A pri maratonu je zelo pomembna doslednost, saj boste tisto, kar boste vložili v trening, tudi dobili na tekmi. Več kot boste naredili kilometrov, lažje se boste spopadali z napornimi tekmami. Zato boste morda lažje dosledni, če boste našli tekaškega partnerja ali tekaško skupino, v kateri se boste počutili dobro in boste z veseljem hodili na trening.

Zdravo in nasitno dan pred tekmo

Večer pred tekmo je zelo odločilen, zato takrat nikar ne eksperimentirajte s hrano. Sama si najraje privoščim sladek krompir z maslom, ki se mi zdi prava poslastica. Vedno pojem tudi malo lososa, piščanca ali steak ter nikoli ne pozabim na veliko skledo solate. Nikoli ne jem zelo veliko, saj sem na startu rada lahka, a tudi lakota ne bi bila najboljša popotnica za dolgo pot.

Zajtrk prvakov

Moj zajtrk vedno vsebuje kavo, izotonično pijačo in jed s kosmiči z medom, mandeljni in jagodičjem. To je moj obvezni, popolni zajtrk, ki si ga moram privoščiti pred tekmo.

Uživajte na startni črti

Maraton je že sam po sebi tek, kjer ni veliko udobja in ni veliko užitkov. Zato je zelo pomembno, da se vsaj na startni liniji počutimo dobro, da začutimo ritem in da uživamo v trenutku. Sama sem na začetku vedno hvaležna, da lahko tečem in tekmujem, hvaležna sem, da lahko to počnem. Vsi imamo v glavi sto negativnih glasov in demonov, zato je zelo pomembno, da jih preženemo
in uživamo.

Pogovorite se s seboj

Naučite se spodbujati sami sebe. Sama se vedno poskušam bodriti, da bom zmogla, da lahko vzdržim, da grem lahko hitreje. Sama sebi med tekom postanem najbolj navdušena navijačica. Seveda pa poskušam kontrolirati svoje navdušenje, saj ti to lahko 'poje' preveč energije.
Pijte  Na vseh maratonih je po navadi osem postaj s pijačo in kakšnimi prigrizki. Sama vzamem izotonično pijačo na vsaki drugi postaji ter vsakih 45 minut gel, da imam v telesu dovolj ogljikovih hidratov in sladkorjev.

Opremite se

Sama imam vedno na roki svojo Garminovo uro, saj rada vem, koliko in kako tečem. Prav tako obožujem kompresijske nogavice. Prav tako skrbno izberite tekaške čevlje, ti so zelo pomembni.

Pravilna regeneracija

Po dolgem teku je zelo pomembna regeneracija. Sama ima povsod in vedno s seboj masažni valj, s katerim si odlično zmasiram noge in roke. V resnici ne poznam profesionalnega športnika, ki ga nima. Če imate možnost, pojdite po dolgem treningu ali tekmo v mrzlo kopel, ki pomaga pri obnovi mišic. In seveda ne pozabite na hrano in pijačo.

Foto: Profimedia, Shutterstock