Onkolog iz Severne Karoline Nicola DeVito je spregovoril o porastu primerov raka med mlajšimi ljudmi in razkril, da je vsak nov bolnik, ki pride na njegovo kliniko, mlajši od 45 let.
Trdi, da tudi njegovi kolegi v zadnjih letih opažajo demografsko spremembo, ki jo pripisuje ultra predelani hrani, piše Daily Mail.
Med letoma 1990 in 2019 se je število primerov raka med mladimi po vsem svetu povečalo za 79 odstotkov, umrljivost pa za 28 odstotkov. ZDA imajo šesto najvišjo stopnjo zgodnjega pojava raka, pri čemer se predvideva, da se bo stopnja do konca desetletja še povečala.
Preberite še:
- "Začelo se je z bolečim grlom in nočnim potenjem, diagnoza me je šokirala": Vse večji porast te hude bolezni med mladimi
- 5 znakov zamaščenih jetr, ki se pojavijo na obrazu
Ultra predelana hrana
Skoraj 75 odstotkov hrane, porabljene v ZDA, velja za ultra predelano, ker je polna aditivov in škodljivih sestavin. Poleg tega ta hrana sploh ni regulirana, za razliko od Evrope, ki ima strožje smernice in strožje testiranje, kljub študijam, ki to povezujejo z zdravstvenimi težavami. V Sloveniji je slika s hrano nekoliko boljša, vseeno se več kuha doma in tudi v vzgojno-varstvenih ustanovah, a žal se tudi to, s hitrim načinom življenja, počasi slabša.
DeVito je predstavnike ameriške industrije in politike pozval, naj zaščitijo državo pred škodljivimi izdelki s strožjim nadzorom aditivov za živila in večjo razpoložljivostjo bolj zdravih izbir. Želja po zaščiti Američanov pred snovmi, ki povzročajo raka in druge bolezni, mora preseči strankarsko in politično motivacijo, da bi premagala lobistična prizadevanja industrije.
Možno je bilo s tobakom, možno pa je tudi s hrano - je onkolog povedal za STAT News. Prejšnje študije so pokazale, da lahko ultra predelana hrana, ki vsebuje umetne sestavine, spremeni črevesni mikrobiom, poškoduje sluznico črevesja in povzroči kronične vnetne bolezni, vse to pa poveča tveganje za nastanek raka.
DeVito, ki obiskuje bolnike z rakom prebavil, kot sta rak debelega črevesa in želodca, pravi, da lahko hrana igra ključno vlogo pri preprečevanju. Do podobnega zaključka je prišla lanska študija, ki je odkrila "stalno pomembne povezave med vnosom ultra predelane hrane in več vrstami raka", vključno z rakom debelega črevesa, dojke in trebušne slinavke.
Strokovnjaki pozivajo, da je treba poleg maščobe in sladkorja več pozornosti nameniti tudi samim sestavinam. Po njihovi analizi je večina "zdravih" živil obremenjenih z umetnimi sestavinami, zaradi česar so spet ultra predelana. Predlagajo, da se kupci držijo izdelkov z manj kot petimi sestavinami in se izogibajo tistih, katerih sestavine so težko razumljive.
Preberite še:
Simptome teh treh rakov pogosto spregledamo: Bodite pozorni nanje
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?