Paleo – zdrava dieta naših prednikov

3. 1. 2022 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Paleo – zdrava dieta naših prednikov (foto: Revija Lisa, profimedia)
Revija Lisa, profimedia

Kar je veljalo pred 10.000 leti, tudi danes ne more biti napačno – tako meni vse več ljudi, ki se odloča za način prehranjevanja iz kamene dobe. Sveža zelenjava, sadje, zelišča, semena, gobe, oreški, jajca, ribe in predvsem veliko mesa – vse to se znajde na jedilniku t.i. paleo diete.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja. 
Nazaj k naravi

Pri tej dieti lahko jeste le živila, s katerimi so se prehranjevali že naši predniki. Se pravi, kar so nalovili, nabrali in potrgali. Predelana živila, kot so kruh, testenine, mleko, jogurt, sladkor, alkohol in gotove jedi so tabu.

Osnovna ideja je, da telo absorbira le živila, ki jih lahko 100-odstotno predela. Veliko privržencev te diete v predelanih živilih in njihovih kemijskih dodatkih vidi vzrok za čedalje več intolerance za določeno vrsto živil, alergije, presnovne in avtoimune bolezni, kot sta sladkorna bolezen in multipla skleroza.

Paleo dieta ne deluje pozitivno le na naše zdravje. Ker je beljakovinsko bogata in z njo izpustite enostavne ogljikove hidrate (sladkor, škrob), ojačevalce okusov in dodane snovi, poleg tega lahko tudi shujšate – in to brez stradanja.

Dejstva o paleo dieti

Odpoved sladkorju, alkoholu in hitri hrani je gotovo v interesu vašega zdravja. Zmanjšanje ogljikovih hidratov stopi kar nekaj kilogramov – brez diete in štetja kalorij. Od dovoljenih živil lahko pojeste, kolikor hočete.

To bo na vašem jedilniku: 

  • Meso živali, ki se pasejo ali pa iz ekološke reje, drobovina, klobase brez konzervansov ali prekajene soli, perutnina
  • Jajca iz biološke reje
  • Ribe in morski sadeži
  • Sadje in jagodičje
  • Zelišča
  • Maščobe (salo, ghee, oljčno, avokadovo in kokosovo olje, kokosova maščoba)
  • Oreški – vsi razen arašidov
  • Gobe
  • Semena

Ta živila so prepovedana: 

  • Žitarice (kruh, testenine, pecivo, pivo, koruza, riž)
  • Stročnice (leča, fižol, sojini izdelki, arašidi)
  • Sladkor
  • Rastlinska olja (vsa, razen oljčnega in kokosovega)
  • Mlečni izdelki (vsi, razen masla)
  • Krompir (razen sladkega krompirja)
  • Predelana živila (gotove jedi, hitra prehrana)

Primer jedilnika:

Zajtrk

Malinov smuti s kokosovim mlekom

Za 2 osebi potrebujete:

  • 1 pločevinko kokosovega mleka
  • 250 g zamrznjenih malin

Priprava

Mleko in maline denite v električni mešalnik in jih pretlačite.

Vmešano jajce s slanino

Za 2 osebi potrebujete:

  • 100 g prekajene slanine
  • 1 žlico masla
  • 6 jajc
  • sol
  • poper
  • 1 žlico peteršilja

Priprava

Slanino zrežite na kocke.

V teflonski ponvi segrejte maslo in na njem popecite kocke slanine.

Razžvrkljajte jajca, jih začinite s soljo in poprom ter zlijte v ponev.

Mešajte, dokler jajce ne dobi želene konsistence. Potresite s peteršiljem.

Kosilo

Toskanska gobova juha

Za 2 osebi potrebujete:

  • 150 g ostrigarjev
  • 100 g rjavih šampinjonov
  • 3 stroke česna
  • 2 stebli belušne zelene
  • 2 čebuli
  • 3 korenja
  • 1 koromač
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 vejici timijana
  • 3 stebla peteršilja
  • 3 paradižnike
  • sol
  • poper

Priprava

Gobe in česen zrežite na rezine, zeleno pa na trakove. Čebulo, korenje in koromač zrežite na kocke.

V posodi segrejte oljčno olje in na njem krepko popecite gobe. Dodajte še čebulo, česen, zeleno, korenje in koromač in vse skupaj dušite približno 3 minute.

Dodajte še peteršilj in timijan. Prilijte liter tople vode in juho pri srednji temperaturi kuhajte približno 25 minut.

Paradižnike zrežite na četrtine, jim odstranite semenje in jih grobo sesekljajte. Po 10 minutah kuhanja jih dodajte juhi.

Na koncu kuhanja odstranite zelišča. Juho začinite s soljo in poprom.

Piščančja stegna na peteršiljevi korenini

Za 2 osebi potrebujete:

  • 2 piščančji stegni s kostmi
  • sol
  • poper
  • mleto papriko
  • 1 žlico masla
  • 1 čebulo
  • 450 g peteršiljeve korenine

Priprava

Meso začinite s soljo, poprom in mleto papriko. V pekač položite skodelico vode in meso pri 150 stopinjah pecite približno 45 minut.

Skodelico odstranite iz pečice, meso premažite z maslom in ga pecite nadaljnjih 30 minut pri 200 stopinjah (program peke na žaru). Čebulo zrežite na obročke in jih stekleno popražite. Začinite s soljo in poprom.

Očiščeno korenino peteršilja zrežite na rezine, jih stresite v ponev k čebuli in jim po 5 minutah dušenja dodajte 100 ml vode, še enkrat začinite s soljo in poprom.

Večerja

Pečena skuša na solati

Za 2 osebi potrebujete:

  • 270 g skuše
  • 1 žlico masla
  • sol
  • poper
  • 120 g zelene solate
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 2 žlici jabolčnega kisa

Priprava

Skušo premažite z maslom in jo začinite s soljo in poprom od zunaj in od znotraj. Približno 30 minut jo pecite pri 180 stopinjah.

Solato operite in jo osušite v solatni centrifugi. Začinite jo z oljem, kisom, soljo in poprom.

Bučkini špageti z bolonjsko omako

Za 2 osebi potrebujete:

  • 2 bučki
  • 1 čebulo
  • 2 korenja
  • 1 žlico oljčnega olja
  • 500 g govejega mletega mesa
  • 1 strok česna
  • 400 g drobno sesekljanih paradižnikov
  • 200 ml pretlačenih paradižnikov
  • 1 pest sveže bazilike
  • sol
  • poper
  • mlet čili

Priprava

Bučki operite in ju s spiralnim rezalnikom narežite na trakove.

Čebulo in korenje zrežite na drobne kocke in jih popecite na oljčnem olju. Dodajte še mleto meso in drobno sesekljan česen, paradižnike in vse skupaj malce pokuhajte. Omako začinite s soljo, poprom in čilijem,

Bučkine špagete oplaknite pod vročo vodo, malce odcedite in jih porazdelite po krožnikih. Prelijte z omako in potresite z baziliko.

Prigrizki

Pečena buča

Za 2 osebi potrebujete:

  • 1 hokaido bučo
  • sol
  • 4 žlice medu
  • 1 žlico oljčnega olja
  • mleto papriko
  • mlet čili

Priprava

Pečico segrejte na 180 stopinj. Bučo zrežite na četrtine in odstranite semenje. Nato jo zrežite na 1cm široke krhlje.

Pekač obložite s papirjem za peko in ga premažite z malce olja. Po njem razporedite krhlje buč in jih v pečici pecite približno 10 minut. Zmešajte med, oljčno olje in začimbe.

Bučo vzemite iz pečice po 10 minutah peke in jo premažite s pasto. V pečico jo postavite še za nadaljnjih 5 do 10 minut.

Avokadov krožnik

Za 6 porcij potrebujete:

  • pol čebule
  • 2 žlici kokosovega olja
  • 2 avokada
  • 2 jajci
  • 80 ml kokosovega mleka
  • 50 g kokosove moke
  • sol
  • poper

Priprava

Pečico segrejte na 180 stopinj. Namastite modelčke. Čebulo zrežite na kocke in jih popecite na kokosovem olju. Meso avokada zmešajte z jajcem. Dodajte kokosovo mleko in moko ter zmešajte.

Dodajte popečeno čebulo in zmes začnite s soljo in poprom. Maso porazdelite po majhnih modelčkih in jih za 20 minut postavite v pečico.