Deska za rezanje je tako rekoč nepogrešljiv del vsakega gospodinjstva.
Ob tem se glavna razlika nahaja v tem, iz česa materiala je deska. Če je plastična, sodeč po raziskavi objavljeni v Environmental Science & Technology, za vas nimamo dobre novice, saj plastične deske za rezanje zelo verjetno izpirajo mikroplastiko v hrano.
Ne spreglejte:
- Voda vam lahko pomaga pri hujšanju – a ne na način, kot mislite vi!
- Kaj jesti za dolgo in zdravo življenje? 7 kosil modrih con za vsak dan tega tedna
- Stisk roke razkrije marsikaj o vašem zdravju
Plastične deske za rezanje predstavljajo zdravju resno grožnjo
V omenjeni raziskavi so znanstveniki ugotavljali, da so lahko uporabniki plastičnih desk za rezanje, zaradi ponavljajočih se rezov z nožem v desko, izpostavljeni milijonom plastičnih delcev.
Mikroplastika predstavlja nevarnost za zdravje, povezana pa je tudi s prebavnimi težavami in rakom, trdijo raziskovalci s Harvarda. »Vsak teden nevede porabimo plastike v vrednosti kreditne kartice,« je za Yahoo News povedal upokojeni industrijski kemik in svetovalec za kemijo Mark Jones.
Tasha Stoiber, okoljska znanstvenica, je za Yahoo News dodala, da plastičnih desk za rezanje sama preventivno ne uporablja: »Vsaka priložnost, ki vam pomaga zmanjšati izpostavljenost plastiki je dobra in kuhinja je dober kraj za začetek odstranjevanja škodljivih stvari.«
Kaj uporabljati namesto plastične deske?
V izogib tveganju za zdravje ob uporabi plastičnih desk za rezanje, Stoiberjeva raje priporoča lesene ali kovinske. Tovrstne deske je prav tako lažje očistiti in so bolj vzdržljive.
Za zmanjšanje nevarnosti kontaminiranja hrane pa je primerno imeti tudi več desk za rezanje, kot le eno. Zlati ob pripravi surovega mesa, morskih sadežev ali zelenjave, trdi Britanny Saunier, izvršna direktorica organizacije Partnership for Food Safety Education.
Ob tem velja še omeniti, da so sicer strokovnjaki glede uporabe plastičnih desk za rezanje v primerjavi z lesenimi, deljenega mnenja. Razlog se tiče zlasti čistoče.
Čeprav so lesene deske za rezanje naravno protimikrobne in estetsko bolj dovršene na delovno površino kuhinjskega pulta, lahko ujamejo bakterije v porozno površino, kjer se lahko hrana zatakne. Kot alternativo poleg lesene, tako priporočajo tudi bambusove deske za rezanje, ki veljajo za trše in manj porozne.
Vir: nypost.com