Živila, ki vsebujejo to snov, bi lahko "pomladila" črevesje, pravijo strokovnjaki.
Znanstveniki z uglednega inštituta MIT so odkrili, da aminokislina cistein, če jo zaužijemo s hrano, spodbuja regeneracijo matičnih celic v tankem črevesju ter pomaga pri obnovi črevesne sluznice.
Čeprav so raziskavo za zdaj izvedli na miših, so rezultati izjemno obetavni; kažejo namreč na možnost uporabe cisteina tudi pri ljudeh kot naravna podpora za obnavljanje tkiv, brez potrebe po sintetičnih zdravilih.
Kako deluje cistein?
Cistein, ki ga najdemo v mesu, mlečnih izdelkih, stročnicah in oreščkih, sproži poseben imunski odziv v telesu. Ko ga zaužijemo s prehrano, ga črevesne celice pretvorijo v spojino, ki spodbuja CD8 T-celice, da izločajo citokin IL-22 – ključen dejavnik pri obnovi celic črevesne sluznice.
Ta okrepljena regeneracija je še posebej pomembna pri ljudeh, ki okrevajo po kemoterapiji ali obsevanju, saj ti postopki pogosto poškodujejo notranjost črevesja.
Katera hrana vsebuje cistein?
Cistein se naravno nahaja v naslednjih živilih:
- meso in ribe
- mlečni izdelki
- stročnice
- oreščki
Telo sicer lahko proizvede cistein samo. A če ga zaužijemo s hrano, ima neposreden učinek na črevesje, saj se najprej absorbira prav tam.
Gre za prvo raziskavo, ki neposredno povezuje določen hranilni element z obnovo matičnih celic v črevesju. Znanstveniki že preučujejo, ali bi lahko cistein spodbudil tudi regeneracijo drugih tkiv, denimo lasnih mešičkov.
»Prednost tega pristopa je, da ne uporabljamo zdravil, temveč naravno spojino iz hrane, ki telesu omogoča, da se obnovi samo,« pojasnjuje prof. Omer Yilmaz, vodilni avtor študije.
Čeprav so za potrditev učinkov pri ljudeh potrebne nadaljnje raziskave, so izsledki obetavni. V kolikor si želite poskrbeti za zdravje črevesja pa je seveda pomemben celosten življenjski slog, ki poleg uravnotežene prehrane vključuje tudi zadostno mero gibanja, uravnavanje stresa ter kakovosten spanec.
Vir: zdravlje.kurir.rs