Vse hladnejši dnevi in morebiten padec imunskega sistema sta dva izmed glavnih razlogov za neprijetna prehladna in virozna obolenja.
Prehladi in viroze navadno sami od sebe minejo v času od petih do 10 dni, toda le kdo si ne bi želel, da bi minila prej? Ob tem velja omeniti, da določena živila in napitki lahko pomagajo k hitrejši ozdravitvi.
Katera živila pospešijo zdravljenje ob prehladu?
Čaji in napitki iz svežega sadja ter zelenjave
Ob dnevih prehlada in virusnih okužb je ustrezna hidracija telesa bistvenega pomena. Topli napitki v obliki juh in čajev bodo pomagali navlažiti sluznico grla in ublažili simptome bolečega grla. Kot najučinkovitejši čaji zoper prehlad in virusne okužbe so se izkazali čaj iz kamilice, šipka, bezga in rmana.
Zraven lahko dodate tudi med in limonin sok. Limonin sok poleg tega, da je vir vitamina C, spodbuja delovanje žlez slinavk in spodbuja k izločanju sline, kar olajša požiranje. Vitamin C dodajte ohlajenemu čaju, da lahko ustrezno deluje. V pomoč so tudi napitki iz svežega sadja ali zelenjave, ki bodo poskrbeli za potrebne elektrolite.
Vitamini in raznolika prehrana
Za hitrejšo ozdravitev je priporočljiva predvsem hrana, ki temelji predvsem na raznolikem sadju in zelenjavi, ter polnozrnatih žitaricah. Vsebuje naj le malo enostavnih sladkorjev iz predelane hrane in nasičenih maščob. Jedilnik obogatite z živili, bogatimi z vitamini C, E in A ter cinkom, selenom in bakrom.
Obstajajo dokazi, da visoki odmerki vitamina C (1-2 g/dan) skrajšajo trajanje in lajšajo simptome prehlada. Vitamina C vsebujejo citrusi kot so pomaranče in limone, grenivke, jagodičevje, šipek, peteršilj. Lahko pa ga jemljete tudi v obliki prehranskih dopolnil, toda ne pretiravajte, saj lahko dnevni odmerki nad 2 grama povzročijo drisko, bruhanje in vrtoglavico.
Vitamin E, zlasti v kombinaciji s selenom, ima pomembno vlogo pri preprečevanju prehladov in drugih okužb zgornjih dihal, medtem ko vitamin A krepi imunski sistem in pospeši regeneracijo sluznice zgornjih dihal.
Poslužite se tudi oreščkov, semen in sojinih izdelkov, saj so polni vitamina E, ter korenčka, ohrovta, marelic, sladkega krompirja, brokolija in jajc, ki bodo zadostili potrebam po vitaminu A.
Ne pozabite na tradicionalna domača zdravila, ki imajo svojo moč
Dobro je upoštevati tudi tradicionalna domača zdravila, ki se prenašajo iz roda v rod. Pri tem velja omeniti piščančjo juho, za katero je več znanstvenih raziskav potrdilo, da ima antibiotične lastnosti in sposobnost čiščenja dihalnih poti. Prav tako je zoper prehlad odlično tudi kislo zelje, za katerega je značilna zelo visoka vsebnost vitamina C.
Spodbuja se tudi uživanje česna in čebule, ki imata veliko protibakterijskih in protivirusnih učinkovin. Za konec pa velja omeniti tudi določene začimbe, kot so čili, poper ali kari, ki lahko sprostijo dihalne poti in ublažijo simptome, podoben učinek pa zagotavljata hren ali gorčica.
Ne pozabite, da je močan imunski sistem prvovrstnega pomena kot preventiva pred boleznimi. Najboljši način za okrepljeno imunost pa predstavljajo uravnotežena prehrana, redna telesna dejavnost, izogibanje stresu in nenadnemu hujšanju ter kakovosten spanec.
Prisluhnite tudi podkastu, ki ga vodi Borut Pahor:
Tina Maze iskreno o izzivih, s katerimi se je soočala v času smučarske kariere
Novo na Metroplay: Helena Blagne iskreno o večeru, po katerem ni več mirno spala | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem