Zgodnje odkrivanje je ključno za uspešno zdravljenje raka jajčnikov. Preverite, na katere zgodnje znake morate biti pozorni.
Napihnjenost
Do napihnjenosti včasih pride zaradi prehrane ali drugih dejavnikov življenjskega sloga, včasih pa vzrok tiči drugje. Eden glavnih simptomov raka jajčnikov je nenadna, nepojasnjena napihnjenost, ki ne izgine kljub spremembam v življenjskem slogu.
Povečana sitost in izguba teže
Zaradi raka jajčnikov lahko pride do kopičenja tekočine v trebušni votlini, kar je tudi vzrok za napihnjenost. Obenem pa lahko zaradi tega pride do povečanega občutka sitosti, zmanjšanega apetita in posledično do izgube teže.
Prebavne motnje
Prebavne motnje so še en simptom, povezan z želodcem, ki je lahko eden od zgodnjih znakov raka jajčnikov. Pojavijo se lahko zaprtje, splošno nelagodje v trebuhu, lahko tudi težave z zgago.
Krči v spodnjem delu trebuha
Številne bolnice pojasnjujejo, da so med prvimi simptomi opazile krče, ki so bili podobni menstrualnim krčem - kljub temu, da niso imele menstruacije.
Bolečine v hrbtu
Strokovnjaki opozarjajo, da zaradi raka jajčnikov lahko pride tudi do bolečin v hrbtu. Sploh, če se bolečina pojavi nenadno in ni posledica neustrezne drže, nepravilnih gibov ali poškodb, je morda čas za obisk zdravnika.
Potreba po pogostem uriniranju
Tumorji v predelu medenice lahko vplivajo tudi na sečila. Strokovnjaki opozarjajo, da se pri bolnicah z rakom jajčnikov lahko pojavi pogostejša potreba po uriniranju.
Nepojasnjena krvavitev
V primeru raka jajčnikov se lahko pojavijo tudi krvavitve izven časa menstruacije. Ne glede na vzrok je kakršna koli nepojasnjena krvavitev razlog za obisk zdravnika.
Težave z dihanjem
Rak jajčnikov lahko privede tudi do nepojasnjene zadihanosti ali drugih težav z dihanjem.
Če imate katerega od naštetih simptomov, se posvetujte s strokovnjakom. Obenem pa so priporočljivi preventivni pregledi, s katerimi prav tako pripomoremo k zgodnjemu odkrivanju morebitnih težav.
Vir: health.com
Morda bi vas zanimalo tudi:
Je hrana na naših policah, sploh varna?
V novi epizodi Aktivni podkasta gostimo Zalo Mlinšek, mag. inž. prehrane. S svojim znanjem Zala številnim pomaga pripravljati bolj zdrave in hranljive obroke, tokrat pa smo se z njo pogovarjali o varnosti živil, ki so na naših policah.
Kdaj lahko rečemo, da je živilo varno? Kaj pomenijo različne oznake na artiklih? Kaj so aditivi v živilih? Kako je z gensko spremenjenimi organizmi? Vse to in še več v tokratni epizodi!
Pogovoru prisluhnite tukaj:
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?