Zakaj se nas gripa skoraj vedno loti v hladnih zimskih mesecih? Ključ za neodpornost proti gripi se morda skriva v večjem pomanjkanju vitamina D, meni epidemiolog John Cannell iz kalifornijske državne bolnišnice Atascadero.
Vitamin D nastaja predvsem v koži, in sicer iz holesterola pod vplivom sončnih žarkov UV-B. “Med poletnim sončenjem ustvari telo v nekaj minutah 500 mikrogramov vitamina D, ” pojasni Cannell, “pozimi je proizvodnja bistveno manjša. ”
Različne raziskave so pokazale, da vitamin D pospešuje zorenje določenih imunskih celic. Prav tako vpliva na tvorbo antimikrobnega peptida (AMP) v naravnih celicah ubijalkah imunskega sistema in epitelnih celic dihalnih organov. Ruski zdravniki so v nekem poskusu mladim športnikom v različnih letnih časih vbrizgali oslabljeni virus gripe. Rezultat je pokazal, da se je pozimi simptom okužbe razvil osemkrat pogosteje.
Cannellova hipoteza naj bi tako razložila, zakaj prehrana, bogata z vitaminom D, zmanjša tveganje za virusne okužbe dihalnih poti. Kot je pokazala ruska raziskava z 800 športniki, doseže enak učinek umetno obsevanje z žarki UV. Tako bi lahko tudi pojasnili, da je večja nevarnost, da bodo starejši ljudje zboleli za gripo, odvisna od nezadostnega izpostavljanja sončni svetlobi in pomanjkanja vitamina D.
Vendar je predoziranje lahko tudi škodljivo, saj lahko vodi do resnih motenj delovanja organov in srčnega ritma. Zato zdravniki svarijo pred uživanjem preparatov vitamina D. Bolj zdravi naj bi bili zmerno sončenje, rumenjaki in mlečni izdelki.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?