Preverite, katera živila vas bodo varovala pred prehladi.
Česen
Česen je naravni antiseptik in antibiotik, vsebuje veliko antioksidantov ter znižuje povišan krvni pritisk in vsebnost holesterola v krvi.
Slovenski česen je zelo težko dobiti, saj ga je izpodrinil cenejši kitajski, ki pa se po aromatičnosti ne more primerjati z našim.
Sok rdeče pese
Poskrbi za razstrupljanje in čiščenje jeter. Tudi rdeča pesa je v presni obliki veliko bolj zdravilna, toda njene blagodejne učinke bomo najbolje izkoristili, če iz nje iztisnemo sok in ga spijemo na prazen želodec.
Priprava takšnih, sadno-zelenjavnih sokov je zelo preprosta.
Za sok iz rdeče pese potrebujemo:
- 3 gomolje rdeče pese,
- olupljen ananas in
- 1 skodelico malin.
Vse sestavine spustimo skozi sokovnik (najboljši so tisti, ki hladno stiskajo, saj s tem ohranijo vse vitamine in minerale) in sok čim prej popijemo.
Sveže kislo zelje
Kislo zelje je prava zakladnica vitamina C, zato priporočamo, da uživate čim več presnega. Krepi imunski sistem, čisti prebavila in izboljšuje kri.
Podajte se do najbližje kmetije ali na tržnico po sveže kislo zelje naravnost iz kadi in si privoščite še kozarec zelnice, ki deluje podobno kot zelje.