Zbogom, virusi

5. 1. 2011

Seznanite se s povračilnimi ukrepi ob napadu virusov.

Stik

Če vaš partner začne kihati, sodelavec za sosednjo mizo krehati kot za­­savski rudar, otroke pa pograbi vročica, imejte oči in ušesa na pecljih. Prav lahko da kot živi paketi prenašajo eno izmed različic virusa prehlada ali gripe, ki razsajajo vse leto. Boste vi njihova naslednja postaja? Pozor: golazen lahko pride do vas le skozi tri vhode — skozi oči, nos in usta.

Vaša najboljša obramba

Čiste roke. Virusi se pogosto prenašajo prek predmetov, ki se jih je pred vami dotaknila okužena oseba, zato si umijte šapi vsakič, ko ste se rokovali, prijeli telefonsko slušalko ali kako drugo površino, obrisali svojemu otroku nos itd. Kadar se nimate kje umiti, si lahko pomagate s priročnimi zavitki čistilnih robčkov.

Invazija

Škoda, da se niste ob kaš­­lju svojega malčka vrgli v zak­­lon ali si umili rok, preden ste obliznili vseh deset prstov. Že v nekaj minutah se virus, ki ste ga vdihnili ali se ga dotak­­nili, nastani v novem pros­­tornem domovanju. A brez panike: za to, da odbijete napad, še ni prepozno.

Vaša najboljša obramba

Prvič, cepite se. Drugič, od septembra do marca, ko je sezona prehlada in gripe na vrhuncu, pijte še več vode kot običajno. Sluznica zgor­­­njih dihal je prva obrambna črta vašega telesa. Najučin­­­­koviteje deluje, če je namočena, zato popijte vsaj dva litra tekočine na dan.

Inkubacija

Kmalu po vdoru si virus utre pot iz ust ali nosu skozi sluznico do vaših teles­nih celic. Nadloga je vstopila mimo preslepljenih receptorjev in vratarjev ter vas kani hudo onesrečiti.

Vaša najboljša obramba

Dneve v prihajajočem hlad­­nejšem obdobju začnite s krajšim sprehodom. Čeprav je to navzkriž z napotki stare mame, krajše izpostav­­ljanje mrazu, potem ko sto­­pite iz ogretega prostora, spodbuja imunski sistem. Pripomogla bo tudi telesna vadba, seveda če ne pretiravate. Posebna študija je odkrila, da vadba ne vpliva na čas okrevanja, vam pa endorfini (hormoni boljšega počutja), ki se sproščajo z vadbo, dvignejo moralo.

Okužba

Virus v celico vbrizga svoj genetski material in ustvari milijone svojih kopij. Proces traja kakšnih 12 ur, pretečeta pa vsaj še dva ali trije takšni ciklusi, preden začutite prve posledice.

Vaša najboljša obramba

V lekarni dobite brez recep­­ta vrsto zdravil za samo­­zdravljenje oziroma lajšanje in odpravljanje simptomov prehlada. Ta zdravila krepijo protivirusne obram­­bne sposobnosti telesa, izboljšujejo počutje in zmanj­­šujejo izčrpanost, znižujejo telesno temperaturo, odpravljajo bolečine, pripo­­mo­­rejo k lažjemu požiranju in blažijo vneto žrelo.

Bolezen

Kopije virusa prodrejo iz ce­­lic gostiteljic in se podajo na lov za še več neokuženimi celicami. V tem obdob­­ju, ki traja od tri do pet dni, vaše počutje doseže najnižjo točko. Pri gripi se telo začne kuhati, izmenjujeta se vročica in mrazenje, mišice in sklepi so boleči, postanete utrujeni. Iz nosu vam začne curljati ali pa kihate – to sta dve od reakcij, s ka­­terimi telo poskuša povzro­­čitelje postaviti pred vrata.

Vaša najboljša obramba

Če vas je položilo, si vzemite dan počitka. Če pa ste še na nogah, se delovnih nalog lotite v prvi prestavi. Pomembno: nežno si obrišite nos in se ne usekujte kot slon, saj si boste tako s sluzjo, ki je do zdaj postala že prava kultura virusov, zamašili sinuse.

Izboljšanje in poslabšanje

Simptomi, kot so vneto žrelo, vročina, glavobol in zamašen nos, bi morali izzveneti v enem tednu. To je povprečno obdobje, ki ga vaša telesna straža potrebuje, da porazi blago virozo. Če niste upoštevali naših nasvetov, se okužba lahko razširi globlje v dihala in traja vsaj še dodaten teden. V tem primeru se pojavi nov obrambni odziv – kašelj.

Vaša najboljša obramba

Obisk pri osebnem zdravniku. Predpiše vam lahko zdravila, ki preprečijo zaplete (bakterijska okužba sinusov in srednjega ušesa) in drugotna obolenja, kot sta bronhitis in pljučnica.

Izgon iz telesa

Armada celic v telesu si že od prvega stika vneto priza­­deva zadušiti in uničiti virus – eno od nešteto različic, ki ste jim izpostavljeni to zimo. Nato pa še pospravi razdejanje, ki ga je za sabo pustil spopad. Za pozdravljeno okužbo ostanejo spominske celice, ki vas pred podobnimi oblikami virusa ščitijo do konca življenja. Zbirka teh, ki se je nabirala z leti, je razlog, da zdaj manjkrat zbolite, kot ste v otroštvu.

Vaša najboljša obramba

Vrnite se k običajnim dejav­­nostim, če se dobro počutite in so simptomi izginili.

Preventiva in higiena

1 Kadar kašljate, si usta zakrijte z robcem ali rokavom. Robec odvrzite v smeti in si umijte roke.

2 Roke si umivajte pogosto in z milom. Ko si na javnih mestih umijete roke, se izognite vnovičnemu prijemanju pip ali kljuk oz. uporabite svežo papirnato brisačo, ki jo odvržete v smeti, ko zapustite prostore.

3 Izogibajte se stiku z okuženimi. Če ne zdržite, si nabavite masko.

4 Če zbolite, ostanite doma in se pozdravite.

5 Cepite se proti gripi.