Prolaps hemoroidov: kako nastane in kdaj je potreben operativni poseg?

22. 3. 2024
Deli
Prolaps hemoroidov: kako nastane in kdaj je potreben operativni poseg? (foto: profimedia)
profimedia

Prolaps hemoroidov je pojav, ko hemoroidi "padejo" iz danke. Kako resen je tak pojav in kdaj je čas za obisk zdravnika?

Hemoroidi (pravimo jim tudi "hemeroidi" ali "zlata žila") so povečane vene, ki se nahajajo v spodnjem delu danke (rektuma) in zadnjične odprtine (anusa). Običajno nastanejo ob zaprtju ali driski, ko se zaradi povečanega tlaka krvi vene razširijo. Pogosti so tudi v času nosečnosti.

Poznamo zunanje in notranje hemoroide. Notranji se nahajajo znotraj zadnjične sluznice in ne povzročajo bolečin in srbenja, privedejo pa do krvavitev ob odvajanju blata. Po drugi strani se zunanji hemoroidi nahajajo pod kožo, ki obdaja zadnjično odprtino in povzročajo srbečico ter bolečino.

Kaj je prolaps hemoroidov?

Prolaps hemoroidov je pojav, ko notranji hemoroidi "padejo" oziroma zdrsnejo iz danke. To se lahko čuti kakor nekakšna bulica zunaj zadnjične odprtine. Prolaps se lahko pojavi tudi med odvajanjem blata, nato pa se hemoroidi sami premaknejo nazaj.

Kako resno je stanje?

V veliko primerih se prolapsiran hemoroid lahko nežno potisne nazaj skozi zadnjično odprtino. V kolikor to ni možno, se prolapsiran hemoroid lahko še bolj poveča. Možni zapleti so pojav večje otekline, močnejša krvavitev, obstaja pa tudi možnost resnejših težav z delovanjem črevesja. Prolapsiran hemoroid lahko postane tudi stisnjen, kar zahteva takojšnje zdravniško ukrepanje.

Kako si lahko pomagate sami?

Zaplete prolapsa hemoroidov je včasih mogoče ustaviti z nekaterimi domačimi zdravili. Na portalu eklinika.telegraf.rs pišejo, da hladen obkladek, ki ga držite na anusu 15 minut dnevno, lahko prepreči otekanje. Namakanje telesa v topli vodi do 15 minut lahko olajša nelagodje.

V veliko pomoč pri odpravljanju hemoroidov je hrana, bogata z vlakninami. Svetuje se 25 do 35 gramov vlaknin dnevno. V svojo prehrano vključite veliko sadja in zelenjave ter zadostno količino vode, poskrbite tudi za dovolj gibanja. Pri odvajanju blata se izogibajte pretiranemu napenjanju.

Kdaj je čas za obisk zdravnika?

V primeru prolapsa hemoroidov je obisk zdravnika potreben takrat, ko hemoroidov ni možno potisniti nazaj. V tem primeru bo morda potreben operativni poseg odstranitve. Tudi, če se stanje ne izboljšuje, je priporočljiv posvet s strokovnjakom.

Vir: eklinika.telegraf.rs

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ