Razkrivamo: 5 aktivnih korakov do zdrave prebave

Razkrivamo: 5 aktivnih korakov do zdrave prebave (foto: Shutterstock) Shutterstock
24. 8. 2016 Promocijsko sporočilo

Težave s prebavo so velik problem sodobnega časa. Če želimo imeti zdravo prebavo moramo prav vsak dan narediti nekaj dobrega za svoja prebavila in tudi nekaj za svojo telesno kondicijo.

Nekateri se rodijo s hitro prebavo in nekateri s počasnejšo, pri tem so ženske veliko bolj nagnjene k zaprtosti in starejši kot smo, počasnejša je naša prebava. Tako vsi poznamo slive, ki pomagajo pri odvajanju in so jih naše babice vedno uporabljale ob težavah s prebavo.

Z naslednjimi nasveti boste odlično uredili svojo prebavo in izboljšali svoje splošno počutje.

1. Uživajte veliko vlaknin

Uživajte hrano z visoko vsebnostjo vlaknin, ki v črevesju nabrekajo, povečujejo volumen blata in s tem olajšajo odvajanje. Živila iz predelanih, oluščenih žit nadomestite z neoluščenimi in polnozrnatimi, v obroke pa je potrebno vključiti tudi sadje in zelenjavo. Za pozitiven vpliv na prebavo je priporočljivo dnevno zaužiti od 20 do 40 gramov vlaknin, vendar raziskave kažejo, da nas večina s prehrano zaužije le 14 gramov dnevno, tako da je priporočljivo poseči po hranilih z visoko vsebnostjo vlaknin. Eno takšnih je vlaknina psilium.

2. Zaužite vsaj 2 l vode

Skozi cel dan je priporočljivo popiti vsaj dva litra vode na dan, na ta način lahko vlaknine nase vežejo vodo in optimalno delujejo pri svoji funkciji spodbujanja prebave ter čiščenja črevesja. Nezadostno uživanje vode se odrazi na bolj kompaktnem in trdem blatu, ki ga je tudi težje odvajati.

3. Bodite aktivni

Za urejeno prebavo je pomembno redno gibanje v naravi, kjer se nadihate tudi svežega zraka in istočasno poskrbite tudi za aktivnost črevesja. Pri rednem gibanju se spodbudi črevesna peristaltika in s tem prebava. Začnete preprosto tako, da se do službe odpeljete s kolesom namesto z avtom. In da uporabo dvigala zamenjate s stopnicami.

Psylliox

Psylliox aktivne vlaknine, naravni zaveznik v prizadevanjih za urejeno prebavo.

4. Za odvajanje si vzemite čas

K rednemu odvajanju veliko prispevamo tudi tako, da si zanj vzamemo čas. Naj bo to zjutraj ali kadarkoli čez dan, vendar nikar z njim ne odlašajte. Ena izmed velikih napak, ki lahko vodijo v težave s prebavo ali jih še poslabšajo, je tudi posedanje na školjki in branje časopisa, ki lahko poslabša hemeroidalne težave.

5. Najboljše rešitve pozna narava

Psylliox aktivne vlaknine so naravno prehransko dopolnilo na osnovi vlaknine psiliuma in izvlečka slive, ki pomagajo pri urejanju prebave, odpravljanju zaprtosti in temeljitem čiščenju črevesja. Čudežne vlaknine psiliuma bodo vaše črevo očistile dolgoletnih oblog, kot da bi to storili s krtačko, hkrati pa bodo zmehčale blato, da bo lažje za odvajanje.