S čokolado proti boleznim srca

18. 8. 2009
Deli
S čokolado proti boleznim srca (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Raziskava je pokazala, da je lahko čokolada bolj učinkovita pri zniževanju holesterola in krvnega tlaka kot čaj.

Raziskovalci Univerzitetne bolnišnice Cologne v Nemčiji so pregledali deset poskusov, ki so jih objavili od leta 1966 in v katerih so bili objavljeni primerjalni rezultati učinkov kakava in čaja. Izkazalo se je, da je kakav znižal krvni tlak, medtem ko čaj ni imel posebnega učinka. Vzrok naj bi tičal v procianidih, ki naj bi imeli večji učinek pri preprečevanju srčnih bolezni kot flavonoidi, ki se nahajajo v čaju.

Še ena raziskava, objavljena avgusta 2005, je odkrila, da temna čokolada lahko zniža krvni tlak ljudem s hipertenzijo, preiskovancem pa se je v povprečju za deset odstotkov znižala tudi količina holesterola.

Kljub ugodnim učinkom kakava na naše srce pa je vredno opozoriti na zmernost pri uživanju čokolade. Večina izdelkov ima namreč visoko vsebnost maščob in sladkorja, zato ne pretiravajmo.

foto: Shutterstock