Preveč sladkorja v prehrani: 8 zdravstvenih tegob, ki so lahko posledica

11. 12. 2023
Deli
Pretiravanje s sladkorjem vpliva tudi na številne zdravstvene vidike. (foto: Profimedia)
Profimedia

Sladka hrana, zlasti tista, v kateri se nahaja rafinirani sladkor nima dobrega slovesa za zdravje. 

Sladkor se sicer nahaja v marsikaterem proizvodu, ki ga je moč najti na trgovskih policah, ne zgolj v sladicah, gaziranih pijačah in sladkarijah, zato ga ni težko zaužiti.

Zdravstvene težave zaradi prekomernega uživanja sladkorja 

Uživanje preveč sladkorja ima lahko kar nekaj zdravstvenih tegob. Zdravstvena stanja, povezana s preveč sladkorja, med drugim vključujejo, vnetne procese v telesu, visoke trigliceride, bolezni srca in nealkoholno maščobno bolezen jeter. Prav tako:

Zvišana raven sladkorja v krvi

Ogljikovi hidrati, med katere spada tudi sladkor, se hitro prebavijo in sprostijo v krvni obtok. To pomeni, da lahko povzročijo sunkovit skok krvnega sladkorja. Prav tako pretiravanje s sladkorjem lahko sčasoma povzroči zvišanje krvnega sladkorja, zaradi česar lahko oseba postane bolj dovzetna za tveganje sladkorno bolezen tipa 2, bolezni srca, visok krvni tlak in tudi za možgansko kap.  

Ne spreglejte:

Povišan krvni tlak

Marsikdo, ki ima v prehrani preveč sladkorja, se sooča tudi s povišanim s povišanim krvnim tlakom, ki je lahko posledica tudi na splošno nezdrave prehrane. Med drugim pa je lahko tudi neposreden učinek povečanega krvnega sladkorja, ki vpliva na krvni tlak, saj, ko se zviša krvni sladkor, se dvigne tudi krvni tlak.

Negativni učniki na razpoloženje

Uživanje preveč sladkorja je hkrati povezano tudi z negativnimi učinki na razpoloženje in duševno zdravje, opozarjajo mnogi strokovnjaki na področju zdravja. Center za nadzor bolezni opozarja, da so pijače, ki so polne sladkorja, kot so na primer gazirane pijače, lahko povezane z težavami z duševnim zdravjem.

Poleg telesnih simptomov, ki so posledica pretiravanja s sladkorjem, je tudi nihanje krvnega sladkorja in zvišanje ravni kortizola, ki posledično vodi do občutka razdražljivosti, utrujenosti ali celo žalosti. Obstajajo povezave s presežkom sladkorja in simptomi depresije.

Povečanje telesne teže

Nenazadnje pa je prekomeren vnos sladkorja, še posebej če izhaja iz sladkanih pijač, povezan z večjo telesno težo in večjim tveganjem za debelost. To ni presenetljivo, saj je vsebnost tovrstnih pijač polna praznih kalorij, ki jih je preprosto prekomerno zaužiti, ne da bi dejansko nasitile.  

Strokovnjaki se strinjajo, da tudi popolno izogibanje sladkorju verjetno ni najučinkovitejša rešitev. Boljša alternativa zoper to pa je, da se naučite zmerno uživati sladkor in upoštevati smernice, ki narekujejo zdrav življenjski slog.   

Vir: n1info.hr

Morda bi vas zanimal tudi podkast s Karin Velikonja

Strokovnjakinja na področju obrazne vadbe pojasnjuje, zakaj pride do podočnjakov in zabuhlosti obraza, kaj se zgodi, če uporabljamo botoks, kako okrepiti mišice obraza ter še veliko več.

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger