Smo na vrhuncu sezone fižola in graha, privoščite si ga!
Lepo rasteta v lupinici, sta zelo zdrava in nadvse vsestranska. Fižol in grah nista odlična le v krepkih juhah, temveč tudi kot priloga k mesu in ribam, pa tudi v solati. Nizkokalorične stročnice vsebujejo veliko kalija, magnezija in balastnih snovi. Zaradi vsega tega sta pravi naboj zdravja.
Od borlotti fižola do belo-rumenega stročjega fižola – sort je nešteto. Skoraj vse so strupene v surovem stanju in jih je treba kuhati najmanj 15 minut. Sveži stroki nimajo madežev in se ob upogibanju prelomijo.
Mlad grah ima lahko sladkasto aromo. Oluščimo ga iz stroka ter nato približno 5 minut kuhamo v vodi brez soli, samo s ščepcem sladkorja (tako ohrani barvo). Šele nato ga solimo.
Ozek stročji fižol
Pred kuhanjem odrežite konce. Odličen je, če ga začinimo z muškatom.
Borlotti fižol
Lisast fižol je odličen za enolončnice in solate, ker med kuhanjem ne razpade.
Stročji fižol
Ploščat, širok strok svojo aromo najbolje razvije, če je drobno zrezan v enolončnicah ali solati.
Grah
Vsak strok ima približno 10 majhnih grahov. Najbolje jih je samo malce podušiti na maslu.
Modri, rumeni, meter dolg – posebne vrste fižola
Vijugasti fižol
Tanek in dolg do enega metra. Hitro se skuha, speče pa tudi brez predhodnega kuhanja.
Belo-rumeni stročji fižol
Ta rumena sorta ima posebno fino aromo in je nežna in blagega okusa.
Modri fižol
Je zelo nežen. Sorta preseneti med kuhanjem: strok se obarva zeleno!
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?