Takšne težave z očmi so lahko znak resne bolezni! In razkrijejo lahko tudi to, kako dolgo bomo živeli

Takšne težave z očmi so lahko znak resne bolezni! In razkrijejo lahko tudi to, kako dolgo bomo živeli (foto: Profimedia) Profimedia
20. 10. 2022

Oči ne odkrivajo le pogleda v dušo, kot pogosto slišimo, ampak lahko veliko povedo tudi o našem zdravju – in dolgoživosti.

Pogled v oči lahko razkrije veliko:

Suhe oči so lahko znak revmatoidnega artritisa, poškodbe krvnih žil v mrežnici so lahko zgodnji znak sladkorne bolezni ali bolezni koronarnih arterij ter celo raka, visoka raven holesterola pa povzroči nastanek belega, sivega ali modrega obroča okoli šarenice. 

Obstaja torej dober razlog, zakaj vam zdravnik pri pregledu s kapljicami razširi zenico. 

In kot kaže bodo zdravniki morda kmalu lahko napovedali tudi, kako dolgo bomo živeli. 

Nova študija, za katero pravijo, da je prva te vrste, pravi, da bi pregled mrežnice morda lahko zagotovil enostaven, predvsem pa neinvaziven način za določanje prave biološke starosti našega telesa – ki lahko ali pa ne odraža naše kronološke starosti. 

Starost mrežnice in dolgoživost

Profimedia

Študija, ki je bila objavljena v publikaciji British Journal of Ophthalmology, je pokazala, da je pri ljudeh, pri katerih je bila ugotovljena višja biološka starost, tudi močno povečano tveganje umrljivosti.

Mrežnica ponuja okno za oceno patoloških procesov vaskularnih in nevroloških bolezni, ki so povezane s povečanim tveganjem umrljivosti, je med drugim povedal avtor študije dr. Mingguang He. 

Raziskava:

Ekipa mednarodnih raziskovalcev je analizirala več kot 130.000 posnetkov mrežnic posameznikov, starih med 40 in 69 let. S pomočjo posebne metode strojnega učenja so nato ocenili razliko med starostjo mrežnice in dejanskim biološkim zdravjem očesa ter kronološko starostjo osebe.

Večja razlika med kronološko in biološko starostjo (3, 5 in 10 let) je bila povezana z občutno večjim tveganjem za smrt zaradi določenih bolezni (razen kardio-vaskularnih bolezni ali raka) – namreč s kar do 67 % večjim tveganjem in tudi po upoštevanju drugih dejavnikov, kot so visok krvni tlak, teža, razlike v življenjskem slogu (kajenje).

Raziskava: Retinal age gap as a predictive biomarker for mortality risk

PREVERITE TUDI: Zato ne bi smeli nikoli s telefonom na stranišče!