Ali je bolj zdrava topla ali hladna kava? Če imate težave z želodcem, si privoščite takšno

15. 4. 2024
Deli
Je bolj zdrava topla ali hladna kava? (foto: Instagram @cambriajoy (Posnetek zaslona))
Instagram @cambriajoy (Posnetek zaslona)

Kava je eden izmed bolj priljubljenih napitkov, s katerimi mnogo ljudi prične svoj dan. 

Nekateri so prepričani, da jim kava daje potrebno poživitev za začetek dneva in je prav tako odlična tudi v številnih drugih ozirih, drugi pa nad njo niso tako navdušeni.

Mnenja okrog pitja kave, so prav tako precej deljena tudi v strokovnih krogih, toda nekatere zdravstvene prednosti zmernega pitja kave so znanstveno podkrepljene.    

Med drugim ima zmerno pitje kave ugoden vpliv na delovanje možganov, zmanjšuje tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 in ščiti pred bolezenskimi težavami z jetri. Zmerno uživanje kave prav tako pozitivno učinkuje na delovanje srca.    

Ne spreglejte:

Kaj se v telesu dogaja po pitju kave?

V prvih 10 minutah kofein iz kave preide v krvni obtok in se razširi po telesu. Posledično se povišata krvni tlak in srčni utrip, hkrati pa se onemogoča, da bi se dopamin ponovno absorbiral v krvni obtok, kar pomeni, da dlje časa ostane v možganih, posledično se torej dlje časa počutimo srečnejše in zadovoljnejše.

Po 20 minutah po pitju kave, kofein nevtralizira utrujenost. Poveča se tudi raven dopamina ter se ohranja, kar posledično privede do večje budnosti in osredotočenosti.  

V 40 minutah po zaužitju kave, prične telo proizvajati več serotonina – hormona sreče, kar izboljša tudi delovanje nevronov v hrbtenjači. Slednje vodi do izboljšane koordinacije in povečanja mišične moči.  

V šestih urah po popiti kavi, le-ta preide skozi organizem in do takrat se vsaj polovica zaužite količine kofeina že izloči iz telesa.    

Topla ali hladna kava - katera obeta več koristi?

Hladna kava je običajno manj kisla in ugodneje deluje za prebavni sistem. Topla kava po drugi strani, pa ima več antioksidantov kot hladna oziroma mrzla, za Huffington post pravi kardiolog Majid Basit.

Prav tako so sodeč po raziskavi, objavljeni v časopisu u Scientific Reports, raziskovalci z univerze Thomas Jefferson potrdili, da se v topli kavi nahaja višja raven antioksidantov, kar lahko prepreči in upočasni celične poškodbe, kar še en plus, ki se tiče zdravstvenih prednosti.  

Če povzamemo, imata torej tako hladna kot topla kava svoje prednosti, toda hladnejša kava priporoča se ljudem, ki imajo morebitne želodčne težave, kot je zgaga, sicer pa je kavo bolje piti toplo.   

Pozveto po: mondo.rs, huffingtonpost.com

Novo na Metroplay: “Vse, kar je za psiho preveč, nase prevzame telo” | Tomislav in Nina Senečić