Zagotovo niste vedeli, da tudi vse to škodi vašim očem

Zagotovo niste vedeli, da tudi vse to škodi vašim očem (foto: Profimedia) Profimedia
30. 3. 2023

Tokrat ne bomo govorili o telefonu in računalniku, saj dobro veste, da sta to velika škodljivca, ko gre za zdravje oči. Pripravili smo nekaj drugih dejavnikov, za katere verjetno niste vedeli. 

Se velikokrat zalotite, da imate čisto suhe ali utrujene oči? Morda se je celo poslabšal vaš vid. Kadar opazite težave z očmi, se takoj naročite k okulistu, ki bo opravil vse ustrezne preglede. 

Poglejmo, kaj vsak dan škodi očem, pa verjetno tega niste vedeli: 

Pretirana uporaba leč

Vsak, ki je že poskusil nositi leče, ve, da so velika rešitev za vid. Nanje se hitro navadimo in jih radi uporabljamo, saj nam na hitro popravijo vid. Lahko pa ga tudi poslabšajo, če ne upoštevate pravil. Vedno se prepričajte, da leče vstavljate pravilno. 

Na lečah se lahko hitro naberejo usedline beljakovin, lipidov, kozmetičnih izdelkov in drugih ostankov. Tudi bakterije se lahko prilepijo na lečo in povzročijo infekcijo oči. Pogosto infekcije poslabšajo vid, zato bodite pozorni. 

Ogrevanje

Ko povečate ogrevanje vašega doma, lahko občutite suhe oči. To ni le nadležen problem, ampak lahko čez čas resno škoduje očem. Natančneje povzroči poškodbe na sprednji površini očesa. 

Težavo lahko hitro rešite: omislite si vlažilec zraka, ki bo v vaši bližini. Glede drugih oblik zdravljenja oči pa se posvetujte z okulistom. 

Hlajenje s klimo

Ja, tudi druga možnost, na katero preklopimo v vročem poletju, ni ravno prijazna očem. Tako kot ogrevanje, lahko klima vpliva na vlažnost zraka in spet imate težave s suhimi očmi. Ponovno boste potrebovali vlažilne kapljice. 

Mencanje oči

Ko imate razdražene oči, ali se pričnejo vaše spomladanske alergije, si je mamljivo pomencati oči, vendar se raje zadržite. Pretirano mencanje lahko poveča možnosti za tanjšanje roženice, ali pospeši stanje, če se z njim že borite. Posebej nevarno je to pri otrocih, pa tudi sami se spomnite na opozorilo, ko boste naslednjič hoteli mencati oči. 

Ne nosite zaščitnih očal

Začela so se dela na vrtu in dvorišču, zato ste zagotovo že obrisali prah s kosilnice in drugih orodij. Za svojo varnost poskrbite z zaščitnimi očali, saj vam lahko hitro kaj prileti v oko. Potem se boste težko izognili resnim poškodbam očesa, ki lahko trajno okrnijo vid. Vzame vam samo nekaj sekund, da se temu izognete. 

Spalna apneja

Zaradi spalne apneje ne boste samo neprespani, pač pa tvegate težave z vidom. Nezdravljena spalna apneja lahko namreč pripelje do mnogo zdravstvenih težav, tudi do glavkoma, ki vam bo nakopal težave z vidom. Na žalost boste težko sami ugotovili, ali jo imate, zato prosite partnerja, da pozorneje spremlja vaš spanec vsaj nekaj časa. 

Zdravila

Določena zdravila npr. za zdravljenje aken, lahko povzročijo suhe oči. Če opazite težave z očmi pri kateremkoli zdravilu, se pogovorite z zdravnikom. Zagotovo lahko najdeta ustreznejše zdravilo za vas. 

Potovanja z letalom

Ste opazili, da imate po potovanju z letalom izredno suhe oči? Za to obstaja dober razlog. Na letalu nenehno kroži isti zrak, potem so tu še ventilatorji, ki si jih lahko usmerite direktno v obraz. Zato so vaše oči ob pristanku že popolnoma suhe. Če imate ta problem, s seboj vzemite vlažilne kapljice. 

Prisluhnite aktivni podkastu! 🎧

Alenka Košir: "Neustrezna obutev lahko pripelje do nešteto težav":