Kaj v resnici najbolj pripomore k zamaščenim jetrom?
Veliko ljudi meni, da do zamaščenih jeter pride zaradi mastne hrane, a to ne drži. Ravno o tem zmotnem prepričanju je spregovoril zdravnik dr. Predrag Nenadić, njegove besede pa povzemajo na portalu kafe.rs.
"Zamaščena jetra ne nastanejo zaradi maščob v prehrani. To je velika zmota. Jetra presežek sladkorja pretvarjajo v maščobo. Kolin (vitamin B4), ki ga najdemo v slanini, jajcih in mesu, ta holesterol razporedi in prepreči, da bi se nalagal v jetrih – usmeri ga v maščobno tkivo, kar opazimo kot povečan trebuh, zadnjico ipd. Če pa iz prehrane odstranimo zdrave maščobe iz strahu pred holesterolom, s tem tvegamo prav nastanek zamaščenih jeter," pojasnjuje dr. Nenadić.
Po njegovem mnenju pride do nealkoholne zamaščenosti jeter takrat, ko pretiravamo z uživanjem sladkorja. Ljudje se napačno izogibajo maščobam, kar lahko naredi škodo – zlasti, če se izogibamo zdravim maščobam.
Ali mastna živila povišujejo holesterol?
Pogosto menimo, da mastna živila pripomorejo k povišanju holesterola, kar je delno res, a Nenadić opozarja, da veliko več škode naredijo neustrezni ogljikovi hidrati.
"Holesterol ni sovražnik človeštva – iz njega nastajajo pomembni hormoni, gradi celične membrane. Potreben je. Težava nastane, ko imamo preveč slabega, t. i. LDL holesterola. Povišanje tega je pogosto posledica povišanih trigliceridov. Če imate visoke trigliceride, verjetno niste jedli svinjine, ampak sadje, kruh, pecivo, rafinirano moko – in ravno to je problem," razlaga Nenadić.
To ne pomeni, da je svinjina povsem varna oziroma da je lahko vsak dan na jedilniku: dokazano je, da mastne mesnine ogrožajo zdravje. Vseeno pa se maščobnim živilom ni treba popolnoma izogibati.
Kako poskrbeti za zdrava jetra?
V splošnem je pomembna pestra uravnotežena prehrana, ki vključuje beljakovine, zdrave maščobe, polnozrnate ogljikove hidrate ter zadostno mero sadja in zelenjave. Tukaj so 3 priporočila Nenadića:
- Pijte dovolj vode.
- V prehrano vključite vlaknine.
- Uživajte grenko zelenjavo in zelišča, kot so svišč ali regrat.
V kolikor imate povišan holesterol ali zamaščena jetra pa je ključno, da se posvetujete s strokovnjakom. Ta vam bo pomagal sestaviti načrt, prilagojen vašemu individualnemu stanju.
Vir: kafe.rs