5 načinov, na katere mame poskrbijo za zdravje

5 načinov, na katere mame poskrbijo za zdravje (foto: Profimedia) Profimedia
19. 5. 2018

Biti mati je čudovit življenjski poklic, ki vas nauči več kot katerakoli služba. Med drugim tudi tega, da si morajo mame včasih napolniti svoje zaloge energije in poskrbeti za zdravje.

Ko so otroci še mlajši in se povsem zanašajo na svojo mamo, ta težko najde kakšen prost trenutek. Ko pa ga, pogosto najde nove opravke, ki jih mora postoriti. Če opustimo skrb za zdravje, to terja svoj davek in slej ko prej obležimo v postelji. Zato skušajte posvojiti te dobre navade:

1. Popolna mati ne obstaja

Ne glede na to, koliko knjig o materinstvu preberete in od koga se učite, ne boste našli popolne matere. Vse so pri vzgoji naredile kakšno napako in tudi vi jo boste. Na vas pa je, ali se boste iz nje kaj naučili in to uporabili sebi v prid. Takoj ko se boste nehali truditi zadostiti vsem kriterijem in počeli stvari bolj sproščeno, boste otroku lahko ponudili bolj kakovosten čas z vami. To pa je pri starševstvu na prvem mestu, kajne?

2. Izkoristite počitek

Še posebej v prvih mesecih otrokovega življenja, mame spijo (pre)malo, zato je pomembno, da znate izkoristiti čas za počitek. Ko dojenček končno zaspi, ste postavljeni pred izbiro: boste tudi sami malce zatisnili oči ali boste raje pomili posodo in na hitro uredili nekaj službenih zadev? Veliko mam bi se odločilo za slednje, čeprav je počitek tisto, kar potrebujejo. Pa kaj potem, če vaš dom nekaj časa ne bo urejen kot najboljši hotel v mestu? Če boste zanemarjali spanje, bo telo počasi odpovedovalo in nazadnje boste prisiljeni ostati v postelji.

3. Imejte ritual sproščanja

Ko bo vsega preveč in boste potrebovali nekaj trenutkov, da zberete misli, se spomnite svojega rituala sproščanja. Ta naj bo kratek in prilagojen vašim potrebam. Sami se najbolje poznate, zato boste znali izbrati aktivnost, ki vas bo pomirila in pripravila na to, kar sledi. Vključite lahko tudi preproste znane tehnike sproščanja kot je globoko dihanje in poslušanje glasbe. Namesto, da bi vas zajela panika in bi izgubili glavo, hitro opravite vaš ritual.

4. Ne primerjajte se z drugimi

Primerjanje z drugimi mamami in ugotavljanje, kaj počnejo bolje od vas, je stresno in vam ne prinese nič dobrega. Če potrebujete nasvet, prijazno prosite zanj, v nasprotnem primeru pa moči in energijo raje usmerite v vzgajanje svojih otrok kot iskanje napak pri drugih.

5. Družabno življenje

Biti mati je čudovito, vendar včasih tudi osamljeno. Cele dneve preživite z otrokom in partnerjem, ostale družine ter prijateljev pa niste videli že več mesecev. Da ne zapadete v žalost in negativna čustva, poskrbite, da boste še vedno na tekočem z življenji družine in prijateljev. Pokličite jih in povprašajte, kaj počnejo, zaupajte jim svoje težave, prosite jih za nasvet in se z njimi nasmejte. Tudi vi si morate privoščiti malce zabave, pa tudi če preko telefonske zveze.

Preberite tudi: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri