Že poznate čaj, ki zmanjšuje apetit? Prav tako krepi imunski sistem in preprečuje raka debelega črevesa

23. 4. 2024
Deli
Pitje lanenega čaja je lahko v pomoč tudi pri razstrupljanju telesa,  saj je laneno seme odličen vir vlaknin, ki pomaga pri izločanju toksinov iz telesa. (foto: Profimedia)
Profimedia

Lanena semena so precej poznana kot dodatek kruhu, jogurtom, skuti ali kosmičem za zajtrk. 

Njihova bogata hranilna vrednost pa ni učinkovita le v jedeh, temveč se lahko pripravijo tudi v čaju. Tovrstna praksa je pri nas sicer manj pogosta kot na primer v Indiji, kjer je tovrsten ritual zaradi različnih blagodejnih koristi za zdravje nekoliko bolj razširjen.  

Ne spreglejte:

Številne prednosti pitja čaja iz lanenih semen

Preventiva zoper raka debelega črevesa  

Med najučinkovitejšimi zdravilnimi učinkovinami, ki jih ima laneno seme, je lignin, ki je rastlinska spojina, ki pripomore k zmanjšanju tveganja za nastanek vnetij in številnih bolezni, med drugim tudi raka na debelem črevesu.  

V korist pri zmanjševanju apetita

Vsestransko koristna spojina lanenih semen, lignin, v stiku z vodo nabrekne, tvori gel in posledično poveča volumen črevesne vsebine. Upočasni presnovo ogljikovih hidratov in tako pozitivno vpliva na ravnovesje koncentracije sladkorja v krvi. Na račun slednjega, glukoza iz črevesja dlje časa prehaja v kri in bolj dolgo ohranja sitost, kar pripomore tudi k zmanjšanju apetita in izgubi odvečne teže.  

V pomoč pri razstrupljanju in v podporo imunskemu sistemu

Pitje lanenega čaja je lahko v pomoč tudi pri razstrupljanju telesa,  saj je laneno seme odličen vir vlaknin, ki pomaga tudi pri izločanju toksinov iz telesa. Lanena semena vsebujejo tudi fitoestrogene, ki ženskam lajšajo težave v obdobju menopavze.

Zaradi bogate vsebnosti antioksidantov so lanena semena v korist tudi pri borbi z vnetnimi procesi in virusi. Prav tako ohranjajo celično zdravje ter krepijo krvni obtok in imunski sistem.

Kako pripraviti okusen čaj iz lanenih semen?  

Za čaj iz lanenih semen potrebujete le nekaj preprostih sestavin. Med njimi so zmleta lanena semena v količini ene žlice, ščepec cimeta in 2-3 nageljnove žbice. 

Postopek priprave:  

Za začetek zmeljite žličko lanenih semen, ter jih skupaj s ščepcem cimeta in 2-3 nageljnovimi žbicami dajte v skodelico. Sestavine prelijte s hladno vodo in pustite stati 10 minut. Nato čaj precedite, rahlo segrejte na temperaturo, ki je primerna za pitje ter uživajte v čaju, ki ga lahko po želji tudi sladkate z medom.     

Vir: danas.rs

Novo na Metroplay: "Slovenski hribi postajajo preobremenjeni" | Matjaž Šerkezi