Ocenjuje se, da do 18 odstotkov svetovnega prebivalstva doživlja migrene ali ponavljajoče boleče glavobole, še več ljudi pa se redno sooča z glavoboli.
Po raziskavi, objavljeni v reviji Frontiers in Nutrition, bi lahko bil vzrok za pogoste glavobole pomanjkanje vlaknin.
Ne spreglejte:
- Japonska strokovnjakinja razkriva: to je najboljše živilo, ki podaljšuje življenjsko dobo, varuje srce in znižuje holesterol
- Katera riba je najbolj zdrava za možgane? Strokovnjaki svetujejo, da si jo privoščite vsaj enkrat tedensko
Za to raziskavo so kitajski znanstveniki želeli preučiti, kako prehranske vlaknine vplivajo na pogostost in resnost migren ter glavobolov pri udeležencih. Da bi to storili, so analizirali obstoječe podatke o vlakninah in glavobolih iz Nacionalne raziskave o zdravju in prehrani.
Raziskovalci so ugotovili, da med vlakninami in glavoboli obstaja pomembna povezava, pri čemer več prehranskih vlaknin vodi do zmanjšanja hudih glavobolov in migren.
Raziskovalci so opazili, da je za vsakih 10 gramov povečanja dnevnega vnosa vlaknin prišlo do 11-odstotnega zmanjšanja pogostosti glavobolov in migren.
"Po naših spoznanjih še nobena prejšnja študija ni raziskovala povezave med prehranskimi vlakninami in glavoboli," navajajo avtorji študije, pri čemer dodajajo: "Povečanje vnosa živil, bogatih z vlakninami, lahko pri tej težavi pomagajo."
Če lahko vlaknine pomagajo pri odpravljanju tegob, je rešitev enostavna: preprosto jih v svoji prehrani zaužijte več. Prisotne so v številnih različnih živilih, od žitaric do sadja in zelenjave, pa tudi v stročnicah, oreščkih in semenih.
Vir: klix.ba