Jesenski seznam: za kaj si morate nujno vzeti čas in kako bomo popestrili jesen?

Jesenski seznam: za kaj si morate nujno vzeti čas in kako bomo popestrili jesen? (foto: Profimedia) Profimedia
2. 9. 2021

Čeprav se poletje še ni čisto koledarsko poslovilo, imamo za vas že jesenski seznam stvari, ki jih morate nujno umestiti v urnik. Mi jih bomo zagotovo!

Že komaj čakate jesen, ali bi še malo podaljšali poletje in ostali na plažah, v kratkih oblačilih in na piknikih? Dokazali vam bomo, da je jesen prav tako čudovit letni čas, v katerem lahko počnete marsikaj. 

Tokrat se ne bomo skrivali doma zaradi nižjih temperatur, ampak se bomo toplo oblekli in odšli po nove dogodivščine!

Skušajte narediti vse iz seznama:

1. Pripravite jesenski recept

Kaj je boljši začetek jeseni kot dišeča kuhinja in značilna hrana, ki jo uživamo v tem času? Izbrskajte recepte za kosila in sladice ter poskrbite, da bo na vaši mizi vedno dišalo po jeseni. Imamo nekaj idej: 

2. Pospravite omaro 

Čaka vas tudi pospravljanje poletnih stvari in iskanje toplejših puloverjev. To je dobra priložnost, da ste hkrati dobrodelni. Na kup zberite oblačila, ki jih to poletje niste nosili (in tudi par poletij prej ne), pa so še vedno v dobrem stanju. Nesite jih vam ljubi dobrodelni organizaciji, obrabljena oblačila pa zbirajo nekatere trgovine, ki jih ponovno reciklirajo. V zameno vam ponekod celo ponudijo popust pri nakupu. 

3. V objektiv ujemite barve narave

Narava je jeseni čudovita! Obarva se v rdečo, rjavo in rumeno barvo ter s tem naznani, da se pripravlja na zimski spanec. Ujemite te trenutke in naredite jesenski fotoalbum, ki ga boste z veseljem prelistali. Fotografije razvijte in mogoče kakšno obesite tudi na steno, da si boste lahko čez leto spočili oči. 

4. Pojdite na pohod

Kdo pravi, da se na izlete hodi le poleti? Jesen je najprimernejši čas za obisk gora in bližnjih hribov, pa tudi vroče vam ne bo. Pred odhodom obvezno preverite vreme, vzemite s seboj dodatne dolge rokave in opremo ter izberite cilj, ki je primeren glede na vašo fizično pripravljenost. 

Kam jo lahko mahnete?

5. Ustvarjajte z obarvanim listjem

Z otroki imejte ustvarjalni dan in se odpravite v bližnji gozd po listje, storže in druge plodove, ki jih lahko najdete. Potem jih doma poslikajte ali z njimi ustvarite risbe, ki bodo polepšale hladilnik. Pobarvano kamenje pa na primer lahko krasi rože na balkonu ali okrasne lonce. 

6. Imejte piknik 

Takšen jesenski, na katerem bodo kraljevale jedi iz buče in topli napitki. Proslavite nove začetke, rojstni dan ali kar tako zberite prijatelje in družino, da boste ustvarili nekaj lepih spominov. Seveda je obvezna tudi jesenska dekoracija!

7. Privoščite si razvajanje s savnami

Na mrzel dan se pogrejte v savnah. Kdaj ste si to nazadnje privoščili? Dobro vam delo tudi kot odklop od stresa, službe in elektronskih naprav. S seboj vzemite le knjigo in uživajte! Kmalu se boste hoteli spet vrniti. 

8. Izberite svoj najljubši jesenski topel napitek

Koktajle, limonade in ledene čaje bodo zamenjali topli napitki, ki si jih bomo radi privoščili čez dan in ob večerih ter dobri knjigi. Kaj ko bi letos malo eksperimentirali in izbrali svojega najljubšega? Začnete lahko že tako, da v skodelico kave dodate malo cimeta ali arome buče. 

Poglejte si tudi, kateri čaj je popoln za vaše astrološko znamenje.

A. H.