Slovenci se po količini popite kave nahajamo na petem mestu v svetovnem merilu, pri čemer prednjačimo celo pred Brazilci, Turki in Srbi.
Brez skodelice kave si mnogo ljudi ne predstavlja dneva. Ne glede na priljubljenost, se kava precej pogosto znajde na zatožni klopi, kjer glede nje potekajo deljena mnenja.
Kljub temu ne gre zanemariti nekaterih blagodejnih koristi pitja kave, med katerimi je po nedavnih raziskavah tudi ta, da pomaga zmanjšati tveganje za nekatere bolezni. Po ugotovitvah sodeč so namreč udeleženci, ki so redno pili kavo, imeli manjšo verjetnost tveganja za možgansko kap, sladkorno bolezen in bolezen ledvic.
Ne spreglejte:
- Ga že uživate? Ta napitek ima trikrat več probiotikov kot jogurt
- Matcha ali kava - kaj je bolj koristno zdravju?
- Bi se res morali odreči jutranji skodelici kave?
Kaj pa, če si kavo radi privoščimo po kosilu?
Marsikdo po kavi ne poseže le zjutraj, ko se zbudi, temveč tudi po kosilu. Po kosilu si nekateri s tovrstnim ritualom želijo dvigniti nivo energije. Mnenja strokovnjakov glede tega, ali je dobro spiti kavo neposredno po obroku ali ne, so si deljena, toda na splošno kava po obroku nima pomembnejšega vpliva na absorpcijo hranil, ki jih dobimo iz hrane. Zavira pa absorpcijo železa.
Temu botruje tanin, rastlinska polifenolna spojina grenkega okusa, ki ga vsebuje kava. Tanin namreč nase veže nehemsko železo iz rastlinskih živil, kot sta sadje in zelenjava, zaradi česar se izloči, preden bi ga telo lahko porabilo. Po drugi strani pa kava v precej manjši obsežnosti vpliva na absorpcijo hemskega železa (ki se nahaja v živilih, ki so živalskega izvora).
Po obroku je s kavo smiselno počakati 30 minut
Pred tem, ko si boste torej drugič privoščili kavo, je smiselno počakati vsaj 30 minut, kar še posebej velja za ljudi, ki že trpijo za pomanjkanjem železa. Pitje kave prehitro po jedi lahko zmoti prebavo in povzroči neprijetne simptome, kot je zgaga, zato je s pitjem kave takoj po obroku priporočljivo počakati nekaj minut tudi iz tega razloga.
Četudi ste med ljubitelji kave pa z njo ni dobro pretiravati. Priporočljiva zgodnja meja brez škode za zdravje za večino odraslih ljudi je do 400 miligramov kofeina dnevno, kar pomeni približno 2-4 skodelice kave na dan.
Povzeto po: fenix-magazin.de
- Preberite še: Recept za domačo bolj zdravo ledeno kavo
Novo na Metroplay: “Vse, kar je za psiho preveč, nase prevzame telo” | Tomislav in Nina Senečić