Kljub temu, da so antibiotiki v pomoč pri boju proti različnim okužbam, se njihov minus odraža pri tem, da uničujejo tako slabe kot koristne bakterije.
To lahko vodi do negativnega vpliva na različne telesne procese, imunski sistem in neravnovesje črevesne flore. Slednje se lahko sicer uravnovesi z uživanjem prebiotikov in probiotikov, ki telo zopet oskrbijo s koristnimi črevesnimi bakterijami.
V izogib tovrstnim težavam vse več ljudi posega po zdravilnih živilih, ki delujejo kot naravni antibiotiki in okrepijo telo in črevesno floro, prav tako pa so poznani po svojih zdravilnih in protivnetnih lastnostih. Preverite, katera so med njimi.
Ne spreglejte:
Najmočnejši naravni antibiotiki
1. Cimet
Cimet ni le vsestransko uporaben kulinarični dodatek v različnih sladicah, jedeh in toplih napitkih, temveč odlično pomaga tudi v boju proti škodljivim bakterijam. Ima močan antibiotični učinek in se odlično obnese pri zdravljenju glivičnih okužb, ki povzročajo okužbe prebavil. Pomaga tudi zniževanju previsokih ravni sladkorja. Največji učinek daje, če cimetovo skorjo skuhate v vreli vodi in nato pijete več dni zapored.
2. Nageljnove žbice
Nageljnove žbice pridejo še zlasti v poštev proti škodljivim bakterijam, ki se nakopičijo v ustni votlini. Zdravilno moč se pripisuje predvsem sestavini evgenol, ki učinkuje razkuževalno. V ta namen se uporablja tudi za zdravljenje različnih vrst okužb in površinskih ran. Prav tako pripomore k hitrejšemu zdravljenju v primeru vnetega grla, prehlada in podobno.
3. Čebula
Čebula je odlična rešitev zoper škodljive bakterije, saj ima antibiotične in antioksidativne lastnosti. Najbolj učinkovita je, če jo nasekljate in pustite nekaj časa stati, saj se na ta način poveča količina fitonutrientov (delujejo kot antioksidanti), ki se iz nje sprostijo. V pomoč je pri lajšanju vnetij in bolečin, največ zdravilnega učinka je mogoče pridobiti iz uživanja surove čebule.
4. Česen
Česen se pogosto predstavlja kot eno najboljših naravnih živil, ki imajo močan protibakterijski in protimikrobni spekter. V pomoč je pri različnih virusih, vnetjih in okužbah, kot so prehlad, gripa in celo zobobol. Največ koristi boste od njega pridobili tako, da ga narežete na koščke in pustite nekaj časa stati, da se sprosti večja količina fitonutrientov.
5. Med
Tudi med je med tako imenovanimi naravnimi antibiotiki, ki ga ljudje že stoletja uporabljajo za lajšanje številnih zdravstvenih težav. Poznan je po svojem odličnem okusu in zdravilnem delovanju. Ima protivnetne in antibiotične lastnosti, ki so v pomoč pri hitrejšem okrevanju ob prehladih in podobnih virusnih obolenjih. Nekateri ljudje ga uporabljajo tudi za zdravljenje in razkuževanje površinskih ran.
6. Origanovo olje
Ne gre pozabiti tudi na origanovo olje, ki je močan antioksidant z protivnetnimi lastnostmi, ki vplivajo na krepitev odpornosti. Zahvaljujoč se sestavinama karvakrol in timol, origanovo olje uspešno uniči delovanje škodljivih bakterij, glivic in ostalih vrst bakterij. Najbolje ga je zaužiti tako, da nakapljate nekaj kapljic v vodo in mešanico pijete nekaj dni zapored. Origanovo olje je sicer mogoče dobiti tudi kot prehransko dopolnilo v kapsulah.
Med naravnimi živili, ki so v pomoč zoper virusne okužbe so poleg omenjenih tudi hren, korenina ingverja, jabolčni kis, vitamin C in izvlečki evkaliptusa. Ob tem velja še omeniti, da so to koristni napotki, ki pa ne nadomeščajo zdravniškega mnenja. V kolikor imate večje zdravstvene težave, se v prvi vrsti posvetujte z osebnim zdravnikom.
Vir: n1info.hr
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?