TAKO poskrbite, da vaša vadba izboljša tudi mentalno zdravje

TAKO poskrbite, da vaša vadba izboljša tudi mentalno zdravje (foto: Profimedia) Profimedia
4. 6. 2022

Preverite, kako z vadbo poskrbeti tudi za svoje mentalno zdravje.

Vadba poskrbi za zdravo telo, pa tudi duha. Stroka je mnenja, da z vadbo lahko ublažimo neprijetne občutke, stres ter si celo pomagamo ob duševnih boleznih, kot so depresija, anksiozna motnja ipd.

Vseeno pa lahko vadba duševno zdravje tudi poslabša; še posebej, če se je lotite na neustrezen način. Preverite, kako poskrbeti, da vam vadba resnično dobro dene.

Prisluhnite si

Najpomembneje je, da prisluhnete sebi. Opazujte, kako se počutite med in po vadbi. Ste utrujeni, v bolečinah, slabe volje? Ste po vadbi popolnoma brez energije? To je lahko znak, da vam vadba ne ustreza.

Upoštevajte svoje občutke in se naučite sebi nuditi tisto, kar v nekem trenutku potrebujete.

Bodite zmerni

Z vsakodnevno intenzivno vadbo tvegate poškodbe, obenem pa škodite tudi svojemu mentalnemu zdravju. Sploh na začetku bodite zmerni ter se vadbe lotite počasi in postopoma.

Izberite vadbo, ki vam je všeč

Ni se vam treba lotiti enakega športa, kakor nekdo drug. Poiščite aktivnosti, ki so vam dejansko všeč in pri katerih se boste sprostili. Tudi samo vadbo si popestrite. Predvajajte svojo najljubšo glasbo ali pa povabite prijatelje, da se vam pridružijo.

Raziskujte in odkrivajte, kaj je tisto, kar vam je zares všeč in kdaj najbolj uživate. In če v vadbi uživate, je tudi veliko večja verjetnost, da boste vztrajali.

Preverite, kako izbrati vadbo glede na svoj jutranji tip >

Zastavite si premišljene cilje

Super je, če imate cilje, a če pri tem niste realni, ste lahko na koncu razočarani in poslabšate svojo samozavest. Pri postavljanju ciljev bodite realni, obenem pa vzemite v obzir, da se cilji lahko tekom vaše poti spremenijo.

Zastavite si cilje, ki so dolgoročni in se izogibajte ciljem, vezanim na videz. Osredotočite se na izboljšano kvaliteto življenja, ki vam jo bo vadba dala; morda si želite postati močnejši, dobiti več energije ali odpraviti bolečine v hrbtenici?

Ne primerjajte se

Svojih ciljev in rezultatov ne primerjajte z drugimi. Vsak od nas je drugačen in vsi imamo druge želje, obenem pa tudi rezultate dosegamo različno. Nekateri do želenih rezultatov pridejo prej, spet drugi pa kasneje. Ne primerjajte svoje poti s potjo drugih, temveč se osredotočite nase in na svoj napredek.

Bodite nežni do sebe in ne pozabite, da delate najboljše, kot v danem trenutku lahko.