Se tudi vi pogosto počutite napihnjeni? Preverite, katera živila so lahko vzrok za to.
Napihnjenost je precej neprijetna težava, ki je lahko v določenih primerih celo nevarna. Do nje lahko pride zaradi preobčutljivosti na nekatera živila, prehitrega uživanja hrane, ter tudi nekaterih zdravstvenih težav, kot je denimo sindrom razdražljivega črevesja.
V veliko primerih pa napihnjenost nastane kot posledica uživanja določenih živil. Preverite, katera so tista živila, ki povzročajo napihnjenost.
Živila, ki pogosto povzročijo napihnjenost so:
- Fižol
- Leča
- Mlečnine
- Gazirane pijače
- Pšenica
- Rž
- Križnice (zelje, ohrovt, brokoli...)
- Čebula
- Česen
- Jabolka
- Hruške
- Sladila
- Mastna hrana
Da bi se izognili napihnjenosti, pazite, da v svojih obrokih ne vključite preveč živil, ki povzročajo napihnjenost. Sicer je pa najbolje, da sami opazujete svoje telo in ugotovite, katera so tista živila, ki pri vas povzročajo napihnjenost.
Nekaj tednov vodite "prehranski dnevnik" in nato opazujte, kdaj je vaša napihnjenost največja.
Tukaj pa je še nekaj trikov, kako si lahko pomagate ob napihnjenosti:
- Žvečite počasi
- Poskrbite za zadosten vnos tekočine
- Dnevno uživajte več manjših obrokov in se izogibajte velikim porcijam
Preberite tudi: Nekdanja znana srbska teniška igralka si je skušala vzeti življenje: "Hotela sem samo, da bolečina in trpljenje prenehata"