Ni le slastna, temveč tudi zdravilna: vroča čokolada s skrivno sestavino, ki pomaga skrajšati prehlad

26. 12. 2024
Deli

V hladnejših dnevih si še kako prija privoščiti kakšen topel napitek, med katerimi je tudi vroča čokolada. 

Vroča čokolada lahko v hipu pripomore k izboljšanju razpoloženja. V zmernih količinah in z zdravo mero kakovostnih sestavin pa ni le odlična poslastica, temveč tudi zdravju koristna.

Še zlasti, če je pripravljena na osnovi zdravega presnega kakava, ki ima bogate vsebnosti antioksidantov, imenovanih flavonoidi. Tovrstni antioksidanti pripomorejo k protivnetnim učinkom in imajo številne koristi za zdravje srca. V nekaterih primerih pa vroča čokolada pomaga skrajšati tudi prehladna obolenja.   

Vroča čokolada s skrivno sestavino, ki pomaga skrajšati prehlad  

Tokrat vam razkrivamo postopek za aromatično vročo čokolado, ki pomaga pri prehladu. Vsebuje posebno sestavino, kuzu, ki ima zdravilne učinke. Kuzu je sicer škrobni izvleček korenine in v kulinariki poznano gostilo za jedi kot so juhe, omake in sladice.

Vsestransko uporaben kuzu nekateri ljudje uporabljajo kot domače zdravilo, ki olajša prehlad in znižuje povišano temperaturo. Blagodejno deluje tudi ob alergijah in prebavnih težavah. To pa še ni vse. Kuzu je lahko koristen ob glavobolih in težavah, ki spremljajo alkoholnega mačka. Pa pojdimo k receptu.  

Vroča čokolada.

V hladnejših dnevih si še kako prija privoščiti kakšen topel napitek, med katerimi je tudi vroča čokolada.

Profimedia

Recept za aromatičen in zdravilen napitek

Kot smo že razkrili, je skrivna sestavina vroče čokolade kuzu, ki ga je mogoče kupiti v vseh bolje založenih trgovinah z zdravo prehrano. Lahko pa ga nadomestite tudi s škrobom tapioke ali običajnim škrobom.  

Vse sestavine, ki jih potrebujete za pripravo:      

  • 300 ml ovsenega/kokosovega napitka (ali mleka po vaši izbiri)    
  • 1 žlico kakava v prahu,    
  • 1 žlico javorjevega sirupa, brezovega sladila ali podobno,
  • 1 žlico ingverjevega soka (pridobite ga s tem, da naribate ingverjevo, korenino in iztisnete sok),    
  • 1 čajno žličko kuzuja.

Priprava:  

Segrejte mleko ter mu dodajte kakav, sladilo in ingverjev sok, da nastane čokoladen napitek. V hladni vodi raztopite kuzu in ga vmešajte v napitek. Na nižji temperaturi kuhajte še kakšno minuto, da se vroča čokolada prične gostiti ter zgostite do željene gostote. Napitek je pripravljen. Če želite, ga lahko potresete še z nekaj kakava ali naribanega ingverja.

Uživajte in naj vam koristi. 

Vir: miss7zdrava.24sata.hr

Živela je 117 let, čeprav ni jedla sadja in zelenjave: več kot 100 let je vsak dan uživala to živilo

Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del