11 mitov in zmot o vadbi, ki povzročajo več slabega kot dobrega

30. 11. 2018
Deli
11 mitov in zmot o vadbi, ki povzročajo več slabega kot dobrega (foto: Charlotte Karlsen | Unsplash)
Charlotte Karlsen | Unsplash

Če se želite okrepiti, shujšati, izboljšati razpoloženje ... Na žalost obstaja veliko nasvetov, ki vam ne bodo pomagali pri doseganju ciljev, ampak bodo naredili več slabega kot dobrega. Tu je 11 najbolj vztrajnih mitov in zmot o vadbi, ki povzročajo več slabega kot dobrega.

 • MIT ŠT. 1
Če želite ohraniti telesno pripravljenost, vam ni treba telovaditi več kot enkrat do dvakrat na teden

Resnica: če želite doseči trajne, za zdravje pozitivne rezultate, telovadba enkrat do dvakrat na teden ne bo dovolj. Strokovnjaki priporočajo tri do pet aktivnih dni na teden. Če želite z vadbo doseči rezultate.

V sklopu raziskave, ki je bila objavljena v reviji Circulation (revija Ameriškega združenja za srce), so denimo ugotovili, da je vadba na zdravje srca najbolje vplivala, kadar so udeleženci telovadili štiri do petkrat tedensko.

 • MIT ŠT. 2
Dvigovanje uteži bo maščobo spremenilo v mišice

Resnica: seveda je posledica dvigovanja uteži manj odvečne maščobe, a ni tako preprosto, maščobe ne morete kar spremeniti v mišice.

V resnici gre za dve vrsti različnih tkiv; adipozno (maščobno) tkivo se nahaja pod kožo, stisnjeno med mišice, obkroža pa tudi notranje organe, npr. srce. Mišično tkivo (ki ga lahko razdelimo na tri vrste) pa se nahaja povsod po telesu. Dvigovanje uteži krepi mišično tkivo med in okoli maščobnega tkiva.

Preberite: Kam gre maščoba, ko se je znebimo? Odgovor vas bo presenetil 

Foto: Kyle Johnson

 • MIT ŠT. 3
Najbolje je telovaditi zgodaj zjutraj

Resnica: telovadite lahko ob katerikoli uri, ki vam omogoča, da boste to počeli dosledno. Če želite, da bi fizična aktivnost postala del vašega vsakdana in vam ustrezajo večerne ure, se tega držite. Če imate raje jutranji tek, pa se lotite tega.

 • MIT ŠT. 4
Z ugankami in igrami trenirate možgane

Resnica: običajna fizična aktivnost naj bi bila za zdravje možganov boljša kot kakršnekoli miselne uganke, pravijo raziskave. Niz nedavno opravljenih raziskav pravi, da aerobna vadba (kakršnakoli aktivnost, ki pospeši srčni utrip in v sklopu katere se gibate in prepotite) na možgane pomembno in blagodejno vpliva.

Kar se tiče izboljšanja razpoloženja, spomina ter zaščite možganov pred s starostjo povezanim kognitivnim popuščanjem, pa telovadba učinkuje naravnost čudežno.

Več: Toliko gibanja potrebujejo možgani, da ostanejo v dobri kondiciji (raziskava) 

 • MIT ŠT. 5
S trebušnjaki boste najlažje okrepili trebušne mišice

Resnica: trebušnjaki so le ena izmed mnogih vaj, ki vplivajo na trebušne mišice, vendar pa z njo krepite le eno mišično skupino - trebušne mišice srednjega dela. Zato bo treba dodati še kakšno vajo, denimo plank, počep, kolo ... pa tudi vzdržljivostni trening.

Če si torej želite okrepiti jedro oziroma bi radi izoblikovali trebušne mišice, morate aktivirati vse omenjene mišične skupine - ob straneh, spredaj in zadaj.

 • MIT ŠT. 6
S telovadbo bomo najlažje shujšali

Resnica: če želite shujšati, nikar ne mislite, da se boste tistega, kar ste pojedli, preprosto znebili z vadbo. Strokovnjaki pravijo, da se hujšanje skoraj vedno začne s korenitimi spremembami prehanjevalnih navad.

Pri hujšanju igra prehrana precej večjo vlogo kot si morda mislite. Seveda pa je za zdrav življenjski slog prav tako pomembna tudi redna aktivnost.

Foto: Ben Neale

 • MIT ŠT. 7
Dvigovanje uteži je za moške

Resnica: dvigovanje uteži je odličen način za krepitev mišic, ki nima popolnoma nič opraviti s spolom.

Drži pa, da ženske v povprečju proizvajajo manj testosterona kot moški, izsledki raziskav pa potrjujejo, da omenjeni hormon igra vlogo tudi pri krepitvi mišic - dokaz, da ne boste kar tako postale Neverjetni Hulk.

 • MIT ŠT. 8
Vsaj dva tedna traja, da izgubite pridobljeno formo

Resnica: pri večini ljudeh se mišično tkivo začne razgrajevati že v prvem tednu brez redne vadbe. Če mišic ne boste ves čas krepili, jih boste izgubili.

 • MIT ŠT. 9
Maraton je idealen način za izboljšanje vzdržljivosti

Resnica: ni vam treba teči ravno vsak na 20 kilometrov, da bi želi sadove teka na dolge razdalje. Če boste vsak dan v 5-10 minutah opravili hiter tek, boste za zdravje naredili prav toliko, kot če bi tekli ure in ure, pravijo raziskave.

Tisti, ki tečejo manj kot uro na teden (v primeru, da tečejo res vsak dan), opažajo podobne pozitivne učinke na zdravje kot tisti, ki na teden pretečejo več kot tri ure. Poleg tega nedavne raziskave pravijo, da lahko krajša, a intenzivna vadba prav tako pozitivno vpliva na zdravje kot daljši vzdržljivostni treningi.

Torej, ni se vam treba gnati zgolj zato, da bi izboljšali vzdržljivost. To lahko dosežete tudi na drugačen način. Seveda, če imate radi tek, pa le.

Foto: Meghan Holmes

 • MIT ŠT. 10
Športne pijače so najboljši način, da se po vadbi rehidrirate

Resnica: večina športnih pijač vsebuje le sladkor in vodo.

Zato si raje privoščite navadno vodo in prigrizek, bogat z beljakovinami, ker so beljakovine tiste, ki mišicam po treningu pomagajo okrevati.

Ker vsebine prehrambenih dodatkov, kot so denimo beljakovinski praški, ne morete natančno izmeriti, svetujejo, da raje uživajte pravo beljakovinsko prehrano.

 • MIT ŠT. 11
Samo s pisanjem dnevnika boste imeli popoln nadzor nad prehrano

Resnica: pisanje dnevnika prehrane je lahko odlična motivacija, tudi nadzorovanje je za številne tako preprosteje, zato ga vsekakor priporočamo.

Težava je le, ker tudi, kadar se res trudimo in pazimo, kaj zaužijemo in kako aktivni smo, si pogosto pripisujemo več zaslug, kot si v resnici zaslužimo.

Strokovnjaki pouarjajo, da ljudje večinoma precenjujejo fizično aktivnost, hkrati pa se ne zavedajo, koliko hrane v resnici zaužijejo. Ves čas mislijo, da so več trenirali in manj zaužili.

 

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren