Slika 2/3

SAMONADZOR

Pisanje prehranskega dnevnika in spremljanje teže je po mnenju raziskovalcev prav tako ena učinkovitejših strategij za hujšanje. Deluje zato, ker se bolje zavedate, kaj v resnici pojeste in popijete in kaj se dogaja z vašo težo. To pa vam lahko pomaga, da se izognete prenajedanju z nezdravo hrano.

Posamezniki, ki so uspešni pri hujšanju – in ohranjanju teže – se redno tehtajo, pravijo raziskave, ki so tudi pokazale, da za uspeh zadostuje tehtanje enkrat tedensko.

Zapisovanje vsega, kar pojeste, sicer vzame nekaj več časa kot tehtanje, vendar je enako pomembno in dokazano deluje.

Zato je pomembno, da najdete način, pri katerem lahko vztrajate.

● Seveda veliko ljudi trdi, da je pisanje dnevnika zamudno in da za to nimajo časa. Če ste v tej skupini, PREVERITE TO: https://aktivni.metropolitan.si/prehrana/pisanje-prehranskega-dnevnika-trik-za-hujsanje-ki-vam-vzame-le-15-minut/

● Ena od rešitev je lahko tudi, da začnete prehranski dnevnik pisati, ko začnete z izgubljanjem teže oz. s hujšanjem – nato nadaljujte s preverjanjem teže. Če se teža spet dvigne, začnite ponovno pisati prehranski dnevnik.

Obstaja sicer tudi nekaj pomislekov, da bi lahko pisanje prehranskega dnevnika in preverjanje teže – še posebej zadnje – ustvarilo obsesivno vedenje in povzročilo motnje hranjenja.

Kakorkoli, na splošno vodenje in spremljanje napredka pri nekaterih ljudeh morda ne bo delovalo, vendar se je pri mnogih izkazalo za koristnega.

Profimedia
Značke: dieta hujsanje