Slika 2/6

2. KORAK

TRENING, PRIMERNA INTENZITETA IN DOVOLJ POČITKA

Trening oziroma vadba mora vsekakor biti redna in zmerna.

Pri kreiranju te moramo paziti, da sovpada tako z zadanimi cilji kot tudi našimi zmožnostmi.

Slednje moramo biti zmožni tudi realno oceniti. Če nam je to težava, je priporočljivo, da se posvetujemo z osebo, ki je za to usposobljena, ter se izognemo morebitnim nastalim poškodbam ali prehitremu zaključku začetega.

• Intenziteta in počitek sta dejavnika, ki sta, ne glede na zadani cilj posameznika – bodisi je to pridobiti mišično maso, zmanjšati telesno težo, oblikovati postavo ipd. – ključna za (ne)uspeh.

Intenziteta treningov mora biti prilagojena posamezniku ter naravnana progresivno, saj z njo dosegamo hitrejšo in učinkovitejšo aktivacijo različnih procesov v telesu, ki prispevajo k izboljšanju posameznikovih sposobnosti.

• Seveda ne smemo ob tem pozabiti na občasne 'regeneracijske' treninge, ki temeljijo na nižji intenziteti in pomagajo pri odstranjevanju metabolitov, nastalih znotraj mišičnih vlaken.

• Zanemariti ne smemo niti počitka, s katerim omogočimo napredek. Lahko bi rekli: “V mirovanju je moč.” Med počitkom se telo odziva na posledice stresa, kar trening je, ter z različnimi procesi poskuša vzpostaviti ravnotežje in osnovno stanje.

Profimedia