S katero vadbo pokurite največ kalorij?

S katero vadbo pokurite največ kalorij? (foto: Profimedia) Profimedia
10. 6. 2023

Si želite izgubiti odvečne kilograme? Preverite, katera vadba vam bo pri tem najbolj pomagala!

Za izgubo odvečnih kilogramov je pomembno, da smo v energijskem deficitu, kar pomeni, da dnevno porabimo več energije (kalorij), kakor je zaužijemo. Da bi dosegli omenjeni deficit je dobro, da ostajamo aktivni in tako porabljamo več kalorij.

Preverite, na katerih vadbah boste pokurili največ kalorij.

Plavanje

Med plavanjem razgibate celotno telo, v vročih dneh pa ta aktivnost lahko predstavlja tudi odlično osvežitev. S plavanjem pa porabite tudi veliko energije! V samo 30 minutah plavanja lahko porabite med 1535 in 1690 kJ (367 - 404 kcal).

Zumba

Zabavna vadba, na katero prisegajo številni ljubitelji plesa, je obenem tudi odlična takrat, ko si želite izgubiti odvečne kilograme. V eni uri zumbe lahko porabite 2092 - 3347 kJ (oziroma 500 - 800 kcal).

Košarka

Pokličite prijatelje in skupaj se odpravite na košarkarsko igrišče. Poleg tega, da se boste zabavali, boste tudi pokurili kar nekaj kalorij. V 30 minutah lahko porabite približno 1204 kJ (288 kcal).

Plezanje

Dobra novica za vse ljubitelje plezanja: tudi s to aktivnostjo porabite kar nekaj energije! Ne glede na to, ali ste v naravi ali na umetni steni, lahko v eni uri plezanja porabite med 2008 in 2761 kJ (480 - 660 kcal).

Kolesarjenje

Poleg tega, da je kolo odlično prevozno sredstvo, lahko z njegovo pomočjo izgubite odvečne kilograme. V 30 minutah kolesarjenja porabite 878 - 1840 kJ (210 - 440 kcal).

Poraba energije je v veliki meri odvisna tudi od same intenzivnosti vadbe, pa tudi od vaše telesne pripravljenosti, teže in drugih dejavnikov. V splošnem velja, da bolj intenzivne vadbe prispevajo k večji porabi kalorij.

Poleg tega, da pomaga pri hujšanju, gibanje krepi telo, izboljšuje zdravje srca, prispeva k boljšemu počutju in pomaga na poti do bolj zdravega vsakdana. Od vsega je najpomembneje, da izbirate vadbe, v katerih uživate in ki ustrezajo vašemu telesu.

Morda bi vas zanimalo tudi:

Kineziologinji o pravilnem gibanju

V novi epizodi Aktivni podkasta gostimo Evo in Pio, kineziologinji, ki delujeta pod Instagram profilom @kineasyology. Dekleti sta nam v pogovoru zaupali, katere mišice imamo najpogosteje šibke in kako jih lahko okrepimo, kako prepoznamo, če pretiravamo z vadbo, katere znane "fitnes citate" moramo preslišati, na katere rdeče zastavice moramo biti pozorni pri izbiri ustrezne vadbe zase ter še veliko več.

Pogovoru prisluhnite tukaj: