S hormonsko jogo spodbudimo sistem žlez

22. 7. 2011
Deli
S hormonsko jogo spodbudimo sistem žlez

Hormonska joga je usmerjena na žleze z notranjim izločanjem in s tem na hormonski sistem, ki je eden od pomembnejših informacijskih sistemov v našem telesu. Je učinkovita alternativa za lajšanje vseh vrst težav, ki jih povzročajo hormonska nihanja.

Alenka Košorok Humar je več kot 20 let odvetnica in se več kot 30 let ukvarja z jogo.

Maja 2009 je v reviji Madame prebrala članek o Dinah Rodrigues, 84-letni Brazilki, ki poučuje hormonsko jogo (Hormone Yoga Therapy), ki jo je tudi zasnovala.

Vas je takoj zagrabilo?

Alenka: Ta intervju me je tako pritegnil, da sem šla pobrskat na internet. Našla sem njene delavnice po Evropi in junija šla v Pariz ter naredila prvo stopnjo. Takoj sem čutila učinke, zato me je še bolj potegnilo. Celo toliko, da sem to želela naučiti svoje prijateljice in znanke.

Dinah mi je povedala, da moram biti tudi učiteljica joge, če želim učiti. Z jogo sem se rekreativno ukvarjala že približno 30 let, a zdelo se mi je, da sem za to, da bi postala učiteljica, že malo prestara. Vprašala sem eno od učiteljic joge, ki mi je povedala, da sem razmigana, v pravih letih in kredibilna.

To mi je dalo zagon, da sem se pozanimala, kje v Sloveniji bi šla na šolanje za učiteljico joge, ki traja leto in pol. Šla sem v Sadhano k Sneži Vidovič, ki je odlična učiteljica. Tam sem tudi diplomirala, kar je bila vstopnica za nadaljevanje dopisnega študija druge stopnje hormonske joge in pozneje še tretje stopnje v Berlinu, kjer sem dobila mednarodno veljavni certifikat za poučevanje te joge.

Kakšna je gospa Dinah Rodrigues, ki hormonsko jogo poučuje pri 84 letih?

Alenka: Zelo vitalna, živahna, še vedno naredi vse vaje in poučuje. Pol leta živi v Braziliji, od pomladi do poznega poletja pa poučuje po Evropi.

V čem se hormonska joga razlikuje od drugih jog?

Alenka: Vaje – asane hormonske joge temeljijo na hatha jogi, ki je temelj za vse joge, hormonska pa je bolj dinamična. Več je gibanja v kombinaciji z intenzivnim trebušnim dihom – bastriko – ognjenim dihom, ki masira notranje organe, jajčnike, ščitnico, skratka žleze.

Zelo je usmerjena na žleze z notranjim izločanjem in s tem na hormonski sistem, ki je eden od pomembnejših informacijskih sistemov v našem telesu. Je učinkovita alternativa za lajšanje vseh vrst težav, ki jih povzročajo hormonska nihanja.

Po toliko letih rekreativnega ukvarjanja z jogo ste se s hormonsko jogo začeli ukvarjati zelo intenzivno ...

Alenka: Začela sem kar intenzivno. Če nekaj deluje, želiš vedeti čim več in spoznati še ozadje. Premalo poznamo delovanje naših žlez. Ko gremo h ginekologu, nam takoj ponudi nadomestne hormone, ne da bi sploh naredil test, s katerim bi ugotovil, kaj nam manjka.

S hormonsko jogo popolnoma naravno spodbudimo svoj sistem žlez, da spet delujejo uravnovešeno. Saj so na voljo tudi bioidentični hormoni, toda ti niso naši.

Kako je z vadbo, jo moramo izvajati redno ali zadostuje občasna?

Alenka: Vaje izvajamo tri- do štirikrat na teden. Glede na to, da gre za neko vrsto samoterapije, lahko vaje delamo doma. Najbolje je zjutraj pol ure. Seveda pa je še prej treba obiskati tečaj, ker se vaj ne da naučiti iz knjige.

Hormonska joga namreč združuje ciljne dihalne tehnike (bastrika dih), jogijske položaje (asane) in poglobljene vaje, določene postavitve – drže telesa (prstov, dlani, jezika, kontrakcij telesa – energetskih zapor – bandh), vaje za usmerjanje energije in jogo nidro, ki vsebuje vaje za premagovanje stresa.

Kje se pri nas lahko naučimo hormonsko jogo?

Alenka: Septembra bom začela prirejati dvodnevne delavnice, na katerih se bodo ženske v 12 urah naučile toliko, da bodo vaje lahko same delale doma. Lahko pa bodo občasno pri meni preverile, ali vaje delajo pravilno.

Seveda vi vaje delate redno ...

Alenka: Redno. Super je, človek doseže notranje ravnovesje, ima še več energije – in gre za izjemno energijo. Pred tem sem že imela nekaj predmenopavznih znakov, kot je oblivanje, ki je zdaj izginilo.

So vaje namenjene ženskam v menopavzi?

Alenka: Priporočajo se za obdobje pred menopavzo, od 36. leta, ker takrat začne upadati raven hormonov in se pojavijo neravnovesja. Priporočajo jih tudi pri predmenstrualnih težavah, da se z njimi omilijo neprijetnosti. Rodriguesova pravi, da lahko pomagajo tudi pri težavah s plodnostjo.

Hormonska joga namreč blagodejno vpliva na žensko telo, in kot rečeno, na žleze z notranjim izločanjem ter s tem pomaga pri odpravljanju različnih težav, kot so vročinski valovi, nihanje razpoloženja, suhost sluznice, nihanje libida, vznemirljivost, povečan utrip srca, motnje spanja, bolečine v sklepih, občutek malodušja, panike, nenadzorovane jeze ...

Prehod v obdobje menopavze je z rednim izvajanjem vadbe neopazen in veliko manj stresen. Vadba učinkuje kot preventiva za osteoporozo in srčno-žilna obolenja. Skratka, vzpostavlja hormonsko ravnovesje, ki je odločilno za optimistično delovanje našega telesa in psihe.

Je ta joga namenjena le ženskam?

Alenka: Ta je namenjena ženskam. Nameravam pa se naučiti še jogo za moške, ki težje priznajo, da imajo kakršnekoli težave. Jogo za moške bom poimenovala joga proti stresu. Pri hormonski jogi je ogromno vaj proti stresu. Ob stresu gredo hormoni samo navzdol, kar tudi sami čutimo.

To pomeni, da so znotraj nas že vse 'vzmeti' za optimalno življenje, le da jih je treba znati pravilno spodbuditi?

Alenka: Vse življenje lahko vzdržujemo primerno raven hormonov in nikoli ni prepozno začeti, zahteva le malo vztrajnosti.

Imate kljub uspešni odvetniški karieri še vedno potrebo po novih znanjih in željo, da še kaj izveste o sebi?

Alenka: Ja. In hkrati imam neustavljiv vzgib, da pomagam drugim. Včasih morda preveč. Čeprav rada tudi lenarim. Nobena aktivnost ne dejavnost ne sme biti preveč zares, tudi sebe ne smeš jemati preveč resno. Do sebe moraš imeti malo zdrave distance.

Kje boste vodili vadbe za hormonsko jogo?

Alenka: Morda kar v eni od sob v odvetniški pisarni, kjer bom imela manjše skupine. Dogovarjam se tudi, da bom imela vaje v Pilates centru na Wolfovi. Od letošnjega januarja imam vsak teden jogo v City hotelu za kogarkoli, se pravi ne samo za goste hotela, nadaljevala jo bom tudi jeseni, med poletjem pa je poletna joga ob sredah.

Osnovne vaje so iz hatha joge, delamo pa tudi hormonske vaje, zlasti jogo proti stresu. Vadbi sem dala naslov, ker je tudi malo moja, Navdih ali po sanskrtsko prana joga. Ker je moja 18-letna hči, ki je sicer čudovita punca, povsem nerazgibana, sem dobila zamisel, da ponudim jogo za mlade.

Hčerko sem povsem pustila, dokler mi ni sama rekla, naj ji pokažem nekaj vaj: “Me je kar sram, ti si učiteljica joge, jaz pa ne pridem niti do tal z rokami v predklonu.”

Njo in njene prijateljice sem naučila nekaj vaj. Res sem ponosna, da sem jih pripravila do tega, da so začele hoditi na jogo.

Suzana Golubov, foto Goran Antley; iz revije Lisa

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ