Možgani se hranijo z vodo, glukozo in dobrimi maščobami
Katere hranilne snovi so najpomembnejše za dobro delovanje naših možganov? S katero hrano se lahko izognemo Alzheimerju in s katero se lahko borimo proti staranju? Kaj imajo skupnega vse najbolj zdrave diete na svetu? In najpomembneje, ali možgani resnično potrebujejo sladkor?
Vsi obožujemo odlično hrano, dobro vemo, kaj moramo izbrati na meniju, da bomo zadovoljili svoje brbončice. Vemo, katero hrano moramo jesti, da bomo imeli več energije ali da nam bodo hitreje zrasle mišice. Le malokdo pa se pri pripravi ali izbiri obroka vpraša, kako bo določena hrana vplivala na njegove možgane. Kaj možganom pomaga pri vsakodnevnih aktivnostih, preprečuje staranje ter degenerativne bolezni?
Možgani obožujejo vodo
Za naše možgane je izjemno pomembna voda. Kar 80 % naših možganov sestavlja voda. Vsaka kemična reakcija, ki se zgodi v naših možganih, potrebuje vodo, poleg tega pa vodo potrebuje tudi energija naših možganov. Brez vode bodo naši možgani slabo delovali. Že kratkotrajno pomanjkanje vode zadostuje, da se počutimo zmedeno, utrujeno in da se nam začne vrteti. Raziskave so pokazale, da se možgani, ko so žejni, stisnejo in izgubijo volumen. Tudi zato je zelo pomembno, da ogromno pijemo. Klasičnih 8 kozarcev na dan je le dober začetek.
Možgani obožujejo sladkor
Samo voda za možgane seveda ni dovolj. Tudi sladkor je nujno potreben. Ko naši možgani potrebujejo energijo, ima najraje tisto, ki jo pridobi iz ogljikovih hidratov (enostavni sladkorji). Še toliko bolj pa imajo možgani radi glukozo. Kar 99 % možganske energije izvira iz glukoze. Glukoza skrbi za pomembne funkcije v naših možganih, poskrbi da se lahko optimalno skoncentriramo in si izboljšamo spomin.
Le malo ljudi ve, da glukozo lahko zaužijemo tudi s pomočjo »sladke« zelenjave, kot so čebula, repa in seveda rdeča pesa. Naravna glukoza je tudi v medu in v javorjevemu sirupu. Seveda je je veliko tudi v sadju, kot je kivi, grozdje in datlji.
Možgani in ribe
Le malo ljudi upošteva ta nasvet, da bi morali ribe uživati vsaj trikrat na teden. Ko kupujemo ribe, pa se večina kupcev odloči za nakup bele ribe. Veliko bolj zdrave so modre ribe, ki vsebujejo ogromno omega 3 kisline. Izbiramo lahko med sardelami, sardoni in skušami. Seveda pa ne smemo pozabiti na losos, ki je izredno bogat z omega 3 kislino. Če dnevno zaužijemo vsaj 6 gramov omega 3 kisline, bodo naši možgani veliko bolj zdravi in mladostni.
Zadovoljno črevesje
Bakterije v našem črevesju komunicirajo z možganskimi celicami in tako vplivajo na naše dobro ali slabo počutje, na depresijo ter tudi na tesnobo. Zato je pomembno, da jemo hrano, ki ugodno vpliva na bakterije v našem črevesju. Zdravje črevesja je povezano s pravilno porabo probiotikov in prebiotikov. Med hrano, ki koristi našemu črevesju, spada čebula, šparglji, artičoki, korenasta zelenjava, kot je repa in korenje, česen, banane, oves in mleko. Probiotike pa lahko v telo vnesemo z jogurtom, kefirjem in kislim zeljem.
Ali možganom koristi veganska prehrana?
Glede na raziskave Harvardske Univerze je vegetarijanski ali veganski način prehranjevanja lahko zelo zdrav, čeprav izključuje določena živila. Vseeno pa morajo vegetarijanci in vegani paziti na to, da bodo uživali dovolj kalcija, železa, vitamina B12 in proteinov.
Pomembno je, da v svojo prehrano vključimo ogromno zelenjave, zato je za zdrav obrok priporočljivo upoštevati mediteransko dieto in tradicionalen Okinawa način prehranjevanja, ki zahteva, da so obroki sestavljeni iz 96 % zelenjave.
Vsak zdrav način prehranjevanja zapoveduje uživanje veliko zelenjave. Vsekakor ne smemo pozabiti na sveže sadje z domačega vrta, ki je odličen vir naravnega sladkorja. Oreški in semena so tudi osnova za zdravo življenje, kot tudi polnozrnate žitarice, stročnice, škrob, ki poskrbi za počasno sproščanje ogljikovih hidratov in vlaknine, ki podpirajo možgane, tako da zmanjšajo glikemični indeks obroka in tako preprečujejo hitro povišanje sladkorja v krvi. Naj omenimo tudi sladki krompir, ki je prisoten v vseh priporočilih za dolgo in zdravo življenje.
Seveda pa ni pomembno le, kaj jemo, pomembno je tudi česa se izogibamo. Veliko raziskav je že potrdilo povezavo med dolgim in zdravim življenjem ter opuščanjem prehranjevanja z rdečim mesom, sladkorjem in mlečnimi izdelki.