Strdki v žilah so neverjetno nevarni, zato je preprečevanje tromboze nadvse pomembno

Zelo malo ljudi ve, da je tromboza (strdki v krvnih žilah) izredno nevarna bolezen, ki ogroža človeško življenje bolj kot tumorji ter ostale bolezni.

Najpogostejši vzrok kapi je krvni strdek, ki zapre žilo na predelu glave ali vratu. - Foto: Shutterstock.com

Z besedo tromboza označujemo pojav, ko se nam znotraj krvne žile (arterije ali vene) oblikuje strdek.

Kakšni so znaki tromboze in kako jih lahko prepoznamo?

Tromboza vsako leto povzroči precej smrtnih primerov. Ko se nam v krvi oblikujejo strdki, ki zapirajo pot v venah ali v arterijah in tako preprečujejo dobro prekrvavljenost, nam grozi zastoj srca, možganska kap ali pljučna embolija.

Tromboza je lahko venska ali arterijska:

 • Venska tromboza pomeni delno ali popolno zamašitev ene ali več ven s strdkom. Strdki pa nastanejo kot posledica nagnjenosti krvi k strjevanju. Vensko trombozo lahko imenujemo tudi pljučna embolija, ki je smrtno nevarna. Navadno se pojavi na nogah ali v rokah.
 • Medtem ko venska tromboza lahko doleti vsakogar, je arterijska tromboza praviloma bolezen starejših. Arterijska tromboza se lahko pojavi v katerem koli delu telesa. Najpogosteje pa v arterijah, ki vodijo do srca in zato povzročijo srčni infarkt, ter v možganskih arterijah, kar privede do možganske kapi. Lahko pa se pojavi tudi v nogah in ter povzroči gangreno noge, ki jo bolnik zaradi tega lahko tudi izgubi.

Dobro poznavanje svojega telesa nas lahko reši pred trombozo   

Za hitro in učinkovito prepoznavanje simptomov katere koli bolezni, je ključno dobro poznavanje svojega telesa. Kdor se posluša in opazuje spremembe na koži ali v počutju, bo lahko prej pravilno odreagiral in si s tem lahko rešil življenje. Vsekakor je najpomembnejše, da kakršnih koli simptomov ne zanemarjamo, ampak se jim ustrezno posvetimo. Telo nam namreč vedno pošlje opozorilne znake, da nekaj ni v redu, vendar tega ljudje zaradi hitrega tempa življenja ne opazijo.

Prvi znak tromboze so bolečine v nogah, v rokah ali v ostalih predelih telesa (glede na mesto, kjer se je oblikoval strdek).

Lahko pa se pojavi tudi:

 • rdečica
 • vročinski valovi
 • bolečine v glavi
 • oteklina (stegen ali goleni)
 • pekoč občutek
 •  zatrdline na žilah

Včasih bolnike spremljajo tudi:

 • bolečine v prsih
 • kašelj
 • tahikardija oziroma pospešeno bitje srca
 • občutek pomanjkanja zraka

Vzroki za trombozo

Vzroki za pojav tromboze so zelo različni. Težave se seveda vedno pojavijo zaradi strjevanja krvi. Zapleti navadno nastopijo po operacijah, hujših travmah, po večmesečnem nepremičnem ležanju ter pri ljudeh, ki veliko časa presedijo. Dodatno tveganje predstavlja tudi čezmerna telesna teža. Trombozi so najbolj izpostavljene ženske, še zlasti tiste v obdobju menopavze.

Velikokrat je pojav tromboze posledica dednih bolezni, nosečnosti ter poporodnega obdobja, ko je v venah prisoten večji pritisk. Na pojav pa vplivajo tudi določena zdravila, med njimi so kontracepcijske tablete ter hormonsko nadomestno zdravljenje v menopavzi. Osebe, ki so bolj nagnjene k trombozi, imajo na nogah krčne žile, ki nastanejo zaradi popuščanja žilnih zaklopk.

Kaj naredimo, ko prepoznamo opozorilne znake tromboze

Poleg vseh naštetih simptomov, zaradi katerih lahko pomislite na trombozo, vam bo lahko le zdravnik lahko z gotovostjo povedal, ali imate trombozo ali ne. Za potrditev bolezni je namreč treba opraviti posebne teste, s katerimi zdravniki ugotovijo, ali so v krvi prisotni strdki ali ne.

V primeru suma na strdek se izvede ultrazvočni pregled, ki zdravnikom omogoča spremljanje pretoka krvi. Ko se pri bolniku potrdi bolezen, mu zdravniki določijo terapijo, s katero se prepreči strjevanje krvi. Zdravnik vsakemu posamezniku za redčenje krvi določi odmerek antikoagulacijskih ali antiagregacijskih zdravil (kot je aspirin), ki jih mora bolnik piti vsak dan ob isti uri. Izredno pomembno je, da se bolnik natančno drži zdravnikovih navodil.

Če se nam je tromboza pojavila v nogah, nam bodo zdravniki priporočili uporabo kompresijskih nogavic, ki preprečujejo zatekanje nog in pomagajo pri izboljšanju stanja.

Preprečevanje tromboze

Tromboza se lahko prepreči z zdravim načinom življenja, ki seveda vključuje uravnoteženo prehrano, kjer je na prvem mestu uživanje svežega sadja in zelenjave ter pitje vode. Seveda pa ne smemo pozabiti na zmerno fizično aktivnost, ki je ključna za boljše počutje. Prenehati moramo s kajenjem in se izogibati pitju alkohola. Z zdravim načinom življenja se lahko prepreči marsikatera bolezen in številna bolezenska stanja, vendar se ljudje na to na žalost spomnijo prepozno.

Poleg zdravih prehranjevalnih navad moramo omejiti tudi porabo soli, ohranjati zdravo telesno težo, se izogibati nošenju ozkih in stisnjenih oblačil ter svojih nog ne izpostavljati neposrednemu soncu. Vsi, ki so bolj nagnjeni k strjevanju krvi, bi morali spati z rahlo dvignjenimi nogami, tako da svoje bi svoje ležišče dvignili za 10–15 centimetrov. Vsekakor pa ne smemo pozabiti na elastične kompresijske nogavice, ki nam pomagajo pri obtoku krvi, tako da potiskajo kri iz nog proti srcu.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza