Z zdravo prebavo do zdravega telesa

Ob vse hitrejšem življenjskem tempu in številnih službenih obveznosti ima mnogo ljudi neredno prebavo, ki lahko vodi v vrsto kroničnih bolezni.

Z zdravo prebavo do zdravega telesa - Foto: Shutterstock.com, Profimedia

Namesto zajtrka si privoščimo le kavico in morda rogljiček na poti na delovno mesto, kjer si za kosilo privoščimo nezdrav sendvič ali kakšen drugi obrok, ki ga pojemo zelo na hitro. In ko pozno popoldne ali zvečer pridemo domov, se po navadi najemo do onemoglosti. Pa je vse to dobro za nas? Vsekakor ne, saj je to skregano z redno prebavo, ki pa je za zdravje zelo pomembna.

Za naše dobro počutje tako doma kot na delovnem mestu je še kako pomembna urejena prebava, saj se nihče izmed nas ne počuti dobro, če nas v predelu črevesja zvija, tišči, zbada, napenja in še kaj. Vsi še kako dobro poznamo pregovor: “Zjutraj jej kot kralj, zvečer kot berač.” In če se tega vsaj malo držimo, nam bo telo še kako hvaležno, prav tako pa se nam ne bo treba ukvarjati s še eno težavo – odvečnimi kilogrami.

Slaba prebava lahko vodi v vrsto različnih bolezni, kot so sladkorna bolezen, rak, zgaga, depresija, utrujenost, ne nazadnje pa tudi v bolezni srca in ožilja.

Obroki naj bodo razporejeni predvsem tako, da ne boste čutili potrebe po prigrizkih pozno zvečer. V dan vključite dovolj obrokov – torej zajtrk, kosilo in večerjo – ter dve malici med glavnimi obroki. Ker ne boste lačni, ne bo potrebe po dodatni hrani, prav tako bo precej manj takšnih in drugačnih težav s prebavo.

Ob tem morate odpraviti tudi prehranjevanje iz navade. Tega se lahko lotite tudi z izvajanjem spalne rutine, ki ji dodate sproščujočo aktivnost, na primer branje ali sprehod. Ko se boste navadili na to, da pred spanjem ne jeste, ampak počnete nekaj drugega, prigrizki ne bodo več problematični, prav tako pa vam bo hvaležno telo.

Nasveti za boljšo prebavo

 • Za boljšo prebavo uživajmo predvsem tisto hrano, ki je bogata z vlakninami (sadje,  zelenjava, suho sadje, stročnice, otrobi, neoluščena žita …). Vlaknine vežejo vodo in nabreknejo ter tako zmehčajo blato. 
 • Pijmo več vode ali napitkov, ki vsebujejo magnezijeve soli, izogibajmo pa se pravemu čaju, čokoladi, močnatim jedem, izdelkom iz bele moke, suhim salamam, slanemu pecivu! 
 • Seveda pa je ob tem treba poskrbeti tudi za to, da bomo lahko blato odvajali redno, na istem kraju in ob istem času.
 • In ne nazadnje, gibajmo se, saj je že kratek sprehod boljše kot nič. Po sprehajanju se boste namreč počutili veliko bolje predvsem, če ste se do sitega najedli. Poskrbite le, da se boste odpravili pol ure po obroku (in ne prej).

Klasične navade, s katerimi škodujemo metabolizmu

Na našo prebavo vplivajo spol, starost in genetika. Vendar v veliki meri nanj vplivamo tudi sami, tako da jo pospešimo ali upočasnimo. S temi navadami jo vsekakor zavirate.

 1. Uživate rafinirane (slabe) ogljikove hidrate

  Da se moramo izogniti vsem ogljikovim hidratom, je mit, ki ga nikar ne upoštevajte. Poznati morate le razliko med kompleksnimi (dobrimi) in rafiniranimi (slabimi) ogljikovimi hidrati.

  Med prve spadajo: sadje, zelenjava (predvsem zelena listnata), stročnice (fižol), semena (bučna in sončnična), oreščki (mandlji) in celo zrnje (riž, kvinoja, ajda, proso). 

  Med slabe ogljikove hidrate spadata tudi sladkor in bela moka. Ti upočasnijo in zavirajo presnovo, v nasprotju s sadjem, ki jo pospeši. Malice in zajtrki, ki vsebujejo rogljičke, beli kruh, krofe in podobno, hitreje spet prikličejo občutek lakote, zaradi česar boste pojedli več. To boste med drugim opazili v obliki odvečnih kilogramov. 

 2. Premalo jeste

  Ko se odrekate hrani in vam 'kruli' v želodcu, telo začne ukrepati: upočasni delovanje in odzivanje, kar pomeni tudi upočasnitev prebave. Še vedno potrebuje vir energije za delovanje, zato začne črpati iz mišic. Lahko bi rekli, da je stradanje za prebavo enako škodljivo kot prenajedanje. S šibko prehrano boste bolj dovzetni tudi za viruse in bolezni. Zato si čez dan med večjimi obroki privoščite manjše, ki naj bodo načrtovani in naj ne vsebujejo veliko sladkorja.

 3. Premalo spite

  Pomanjkanje spanja vodi v številne težave, med katerimi nekatere negativno vplivajo tudi na metabolizem. Če pogosto slabo spite in ne vzdržujete rednega cikla, ste verjetno ustvarili slabo navado – veliko kofeina namesto zajtrka. Nekako morate ostati budni in ljudje se takrat pogosto zatečejo h kofeinu.

  Druga slabost je stres, ki ga povzročate telesu. Tudi ta upočasni prebavo.

 4. Telovadite, a ne pravilno

  Če se skoraj vsak dan odpravite na tek ali daljši sprehod, je to odlično. Vendar telo kmalu po rednem izvajanju določene aktivnosti ali vadbe zapade v rutino, kar ne spodbuja prebavnega trakta. Zato poskrbite, da boste kombinirali več vrst vadb, med katere ne pozabite vključiti tako vaje za moč kot kardio trening.

 5. Ne jeste zajtrka

  Prvi obrok, ki bi ga morali imeti v roku 30 minut, ko vstanemo iz postelje, pogosto preskočimo. Za to je krivo hitenje v službo, pripravljanje stvari za dan, spanje do zadnje minute, ukvarjanje z otroki … Prebavni sistem se ponoči upočasni, zato ga morate zjutraj ponovno spodbuditi k delovanju. Če zaužijete nekaj, kar vsebuje veliko sladkorja, bo to povzročilo samo škodo. Kmalu boste na delu postali zaspani in brez energije, saj sladkor ne nasiti za dolgo. Namesto tega si za zajtrk privoščite vlaknine, ki jim dodate beljakovine in ogljikove hidrate. 

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri