Zmerna rekreacija je najboljša

Zmerna in redna telesna aktivnost je zelo zdrava, zlasti kadar je v skladu z našimi potrebami. Lahko nam pomaga v boju s preveliko telesno težo, diabetesom, osteoporozo, depresijo in drugimi tegobami. A kadar z njo pretiravamo ali se lotevamo športov, ki jih ne obvladamo, pa nas lahko pahne v slabo psiho-fizično stanje.

Zmerna rekreacija je najboljša - Foto: Profimedia

Po pameti

Pametno je, da redno migamo, če se le da, vsak dantrikrat na teden malce bolj intenzivno. Seveda si lahko zadamo cilj, na primer 10 kilometrov teka v eni uri ali polurno plavanje brez odmora ali nastop na kolesarskem maratonu Franja, a vendar moramo ves čas uporabljati zdravo pamet.

Nesmiselno je, da vsak dan noro treniramo, a hkrati čutimo, da tega ne zmoremo, in smo ves čas utrujeni. Telo potrebuje počitek, da se regenerirajo mišice, živčevje, tkiva, da izzveni mišična občutljivost in na vse zadnje tudi, da psihično okrevamo.

Koliko telesne aktivnosti je dovolj?

Seveda si mora na to vprašanje vsak odgovoriti sam. Strokovnjaki pravijo, da če želite izgubiti kakšen kilogram, migajte vsaj 45 minut petkrat na teden. Že 30 minut hoje ali 15 minut vožnje s kolesom, teka ali plavanja na dan za 20 % zniža verjetnost za prezgodnjo smrt. Dokazano je tudi, da že lahen tek, tri- do petkrat na teden (skupno med 11 do 22 km) dvigne nivo maščob HDL, ki jih danes vse bolj priznavajo kor pomemben telesni antioksidant.

Priporočila za gibanje za zdrave odrasle so vsaj 30 minut zmerne telesne aktivnosti 5- do 6-krat na teden oziroma vsaj 60 minut intenzivne telesne aktivnosti 2- do 3-krat na teden. Za otroke se priporoča 60 minut gibanja vsak dan. Redna zmerna telesna aktivnost ima veliko dokazanih pozitivnih učinkov.

Raztezanje

Pretirano obremenjevanje mišic s telesno aktivnostjo vodi v nastanek mlečne kisline, kar povzroča utrujenost in bolečine v mišicah. Prav tako lahko pride do natega mišic, poškodb mehkih tkiv in vezi. Takrat si lahko pomagamo s kakšno naravno kremo in masažo.

Pred telovadbo in pojej nikoli ne pozabite na raztezanje. To pomaga sprostiti vaše mišice in preprečiti premočno krčenje mišic. Zadnje čase se po napornih treningih (priporoča se tudi vrhunskim športnikom in baletnikom) priporoča vsaj 10 vaj joge ali pilatesa.

Če se kljub vsemu poškodujemo?

Odvisno seveda od obsega poškodb, si lahko pomagate z masažo z naravnimi rastlinskimi pripravki, ki so na voljo v lekarnah. Veliko je rastlin, ki blagodejno vplivajo na boleče mišice, ampak pri tem se moramo zavedati, da je ključna koncentracija prisotnih eteričnih olj.

Eno izmed najbolj poznanih rastlin pri mišičnih bolečinah je rožmarin oz. rožmarinovo eterično olje, ki deluje protibolečinsko in poveča periferni krvni obtok, najdemo ga v naravni protibolečinski kremi, ki je na voljo v lekarnah.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza