Kaj bi morali vedeti, če ima partner mentalno bolezen

Kaj bi morali vedeti, če ima partner mentalno bolezen (foto: profimedia) profimedia
29. 5. 2019

Na kaj se morate pripraviti, ko vstopite v razmerje s človekom, ki prestaja mentalno bolezen? Na kup smo zbrali nekaj napotkov.

Najboljši nasvet, ki ga lahko dobite za katerikoli odnos, je zagotovo, da se naučite ljubiti osebo takšno, kot je. Na kaj se morate pripraviti, če ima vaš partner mentalno bolezen?

GLEDE BOLEZNI 
Ne trudite se ozdraviti partnerja

Niste zdravnik, pa tudi če ste, niste osebni zdravnik vašega partnerja. Zato ne skušajte vsiliti zdravil ali predpisovati drugačnih metod za zdravljenje. Vaša naloga je, da partnerja podpirate pri odločitvah, mu svetujete, vendar ga ne “popravljate”. Ljubiti ga morate, takšnega kot je in ne njegovo bolj zdravo različico.

Izobrazite se o partnerjevi bolezni

Verjetno je že samoumevno, da boste skušali izvedeti vse o partnerjevi bolezni in to bi tudi morali storiti. Tako se boste lahko bolje odzvali na morebitne posebnosti v vedenju ali na situacije, ki se vam zdijo povsem običajne, njemu pa predstavljajo izziv. Bolje kot ga boste razumeli, lažje bosta našla skupen jezik.

Lažje boste sodelovali tudi pri njegovem zdravljenju, seveda do te mere, ko se partner s tem še strinja. Dali boste boljši vpogled v stanje bolezni, kar bo zdravnikom prišlo zelo prav.

Ugotovite, kdaj morate prositi za pomoč

Za partnerja gotovo delate vse, kar je v vaši moči, a včasih mu vseeno ne morete nuditi vsega. Potrebuje strokovnjake, ki bodo vedeli, kako ga motivirati in kako se z njim pogovoriti, morda bi moral razmisliti celo o zdravilih. Vedeti morate, kdaj stvari niso več v vaših rokah in se morate po pomoč obrniti k strokovnjakom. Predvsem pa si zapomnite, da niste (le) skrbnik vašega partnerja, ampak ste z njim v zvezi. Zato se zabavajte in počnite stvari, ki vaju bodo kot par povezale.

ZA ODNOS
Poiščite partnerjevo območje normalnosti in udobja

Ugotovite, kaj za partnerja pomeni “normalno življenje” in kaj to pomeni vam. Zagotovo bosta našla nekaj skupnih točk, nato pa sledi prilagajanje in potrpežljivost. Počasi partnerju predstavite stvari, ki jih radi počnete in ne bodite užaljeni, če se v njih ne bo počutil tako udobno kot vi. Bodite pripravljeni na kompromise, vendar ne na način, da se odpoveste vsemu, kar imate radi. Najdita zlato sredino pri stvareh, ki jih počneta skupaj.

Govorite o svojih čustvih

Lahko se zdi, da so partnerjeva čustva pomembnejša, saj se sooča z mentalno boleznijo. Vendar je resnica ta, da sta kljub vsemu za razmerje potrebna dva enakovredna posameznika. Zato tudi vi govorite o svojih čustvih, kako se počutite ob partnerjevi diagnozi pa tudi o vsakdanjih situacijah. Že na začetku zveze razjasnita, da sta do izražanja čustev upravičena oba.

Včasih bodite samo poslušalec

Ko partner pripoveduje o tem, kako se počuti zaradi svoje bolezni ali kakšno izkušnjo je imel, ga ne primerjajte z drugimi ali celo s seboj. Izražanje empatije je odlična lastnost, vendar ne v primerih, ko zares ne veste, kako se počuti. Njegov slab dan je morda veliko hujši od vašega, ko lahko kot razlog navedete le slabo vreme. Prav tako mu ne govorite, da bi lahko bilo hujše, saj s tem ne boste naredili nič dobrega. Bodite samo dober poslušalec, kar vaju bo v razmerju pripeljalo daleč.

Stvari ne vzemite osebno

Nasvet je odvisen od tega, kakšno bolezen ima vaš partner. Morda so za bolezen značilni izpadi ali določena stopnja agresivnosti, vedenje, ki ga ne more povsem nadzirati … V takšnih situacijah si vsega ne smete jemati k srcu. Ločiti morate dejanja, ki jih partner stori zaradi bolezni in tista, ki jih stori kot normalna oseba.