Zakaj ljudje varajo? To so najpogostejši razlogi

27. 6. 2024
Deli
Zakaj ljudje varajo? To so najpogostejši razlogi (foto: Profimedia)
Profimedia

Kaj je razlog, da nekateri kljub na videz srečnemu razmerju skočijo čez plot? Je kateri od razlogov upravičen?

Ko se zgodi prevara, mnogi iščejo razloge, zakaj je do tega prišlo. In največkrat sta kriva oba. Bi še vedno zaupali nekomu po prevari, mu dali novo priložnost? Najprej poglejmo, zakaj običajno pride do prevare in ali opazite kaj od tega tudi v svojem odnosu. 

Kdor je bil prevaran, bo vedel, da je to nekaj hujšega, kar se lahko zgodi v odnosu, in da zato skoraj da ni opravičila. Pa kljub temu nekaterim parom uspe zaceliti rane in nadaljevati skupno pot. Kako? To boste morali odkriti sami, saj najbolje veste, kako zelo vas je prevara prizadela in ali še lahko odpustite. 

Morda pa bo pomagalo, da preverite najpogostejše razloge za varanje: 

Pomanjkanje čustvene pozornosti

Čustvena pozornost je velik del vsakega razmerja in vsak si želi, da jo dobi od svojega partnerja. Ko po dolgem dnevu pridete domov, je vse, kar potrebujete objem partnerja, morda to, da vas posluša, se z vami pogovori. Ko se eden od partnerjev začne osredotočati na nekaj drugega, na primer na otroke in njihove potrebe, svoje hobije, delo, se drugi partner lahko počuti zapostavljeno. Takšni trenutki se bodo pojavili v vsakem razmerju, vendar je pomembno, kako takrat reagirate. 

Če se ne odzovete in sprejmete to kot nekaj normalnega, se lahko zgodi, da partner išče čustveno pozornost drugje. Lahko pa rečete nekaj takšnega: "Vem, da sem trenutno obremenjen/a z delom, vendar ne misli, da si kaj manj pomemben/pomembna. Kaj, ko bi v sredo šla na zmenek?"

Preverite še: 

Intimnost zamre

Že večkrat se je izkazalo, da obstaja močna povezava med zadovoljstvom v intimnosti in zadovoljstvom v odnosu. Eden od najpogostejših razlogov za prevaro se skriva prav tu: zanemarjanje intimnosti oziroma potreba po intimnosti pri enem partnerju in pomanjkanje te potrebe pri drugem. Zato je pomembno, da se pogovarjata o intimnosti in nadomestita kaj, kar ne pride več v poštev. Povejta si, kaj vama ustreza, česa si želita, kje so vajine meje ... Lahko popestrita vse skupaj s kakšnim pripomočkom ali s čim, kar še nista počela. 

Intimne trenutke lahko ustvarita tudi izven spalnice, ko se stisneta v objem med filmom, stopita pod prho, presenetita s poljubom ... 

Ponudi se priložnost

Včasih z razmerjem ni nič narobe, oseba ni nesrečna, pa vseeno vara. Zakaj? Ponudi se priložnost. Morda v službi, pri katerem od hobijev, na počitnicah ... Poznate rek, priložnost dela tatu? Podobno je tu: nekateri se pač ne morejo upreti priložnosti, da so lahko z nekom drugim. Čutijo vznemirjenje in adrenalin. zato se prepustijo trenutku. Ljudje, ki so pri sebi razčistili, zakaj so z določeno osebo in česa si v življenju želijo, pustijo, da trenutki odidejo mimo njih. Drugi jih izkoristijo in ogrozijo svoj srečen odnos. 

Zanemarjanje svojih potreb

V razmerjih se pogosto zgodi, da partnerji začnejo zanemarjati stvari, ki so jih prej radi počeli. Se najdete v tem? Prej ste radi npr. kolesarili, sedaj pa večino časa porabite za preurejanje kuhinje, gospodinjska opravila, načrtovanje skupnih počitnic ... Zmanjka pa časa za vse, kar imate radi. Tega si ne smeta dovoliti, zato aktivnosti, ki vaju napolnjujejo, načrtno vmeščajta na urnik. 

Kadar takšen partner spozna nekoga, ki ga spominja na tisti "izgubljeni" delček, se mu težko upre. Če tega ne dobi doma, zakaj ne bi nečesa, kar ga veseli, delil z nekom drugim? 

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren